Малко известно, но е факт, че вторият по размер оперативен

...
Малко известно, но е факт, че вторият по размер оперативен
Коментари Харесай

Как глобите от мачове пълнят добре бюджета на БФС

Малко известно, само че е реалност, че вторият по мярка действен доход в бюджета на Българския футболен съюз (БФС) се образува от санкциите, наложени от Дисциплинарната комисия.

На първо място в бюджета на съюза за 2022 година като оперативни приходи (такива, които не са от спонсори, ФИФА и УЕФА) са посочени тези от ТВ права - 650 000 лева годишно. Веднага по-късно се подреждат финансовите наказания за дисциплинарни прояви по време на мачове. По планове те би трябвало да са 350 000 лева

В тази връзка " Сега " зададе въпроси на БФС, с цел да посочи какъв брой са постъпленията за календарната 2022 година и дали предстоящите доходи са реализирани. Отговорът бе, че все още няма систематизирани данни за приходите по това перо - нещо, което всяка компания или организация би следвало да води на доклад и да може да извади за 2-3 минути. Но не и в БФС, който освен това всяка седмица разгласява решенията на своята Дисциплинарна комисия.

Затова пресметнахме сами. Картинката се оказва следната: за календарната 2022 година са наложени санкции за общо 818 835 (от тях 394 650 за втората част на сезон 2021/22 и 424 185 лева за първата част на сезон 2022/23). В това число влизат мачовете от Първа и Втора лига от втората половина на сезон 2021/22 и първата част на 2022/23, както и дуелите от шампионата за Купата на България за интервала.

Това значи цифром и словом, че

 

приходната част е над два пъти повече от прогнозата

 

А самият размер на сумата демонстрира, че това е доста значимо перо в бюджета на БФС. И не е изненадващо, че в тактиката на Футболния съюз е заложено в идващите три години приходите от глобите на Дисциплинарната комисия да се усилват! Наистина не с доста - по 10 000 лева годишно, само че въпреки всичко е планувано да няма срив. А в края на мандата - през 2026 година, приходите от санкции би трябвало да са към този момент 390 000 лева на година.

Интересно е на какво се базират плановете на БФС за дълготраен растеж на санкциите. Със сигурност държанието на почитатели и футболисти няма да се промени с магическа пръчка, само че пък чак да се утежни...

Ето и обяснението от БФС по този въпрос: " За референтна стойност за основаване на прогнозния бюджет за идващия 4-годишен интервал бяха взети поради индикаторите от сезон 2020/2021 година и частично от сезон 2021/2022 година Предвид обстоятелството, че тези акции минаха под знака на световната пандемия, редуциране на програмата на шампионата и частична или цялостна възбрана за посещаване на трибуните, стойностите разумно бяха по-ниски от действителните. Ето за какво прогнозната сума за идващия интервал надвишава тези стойности, въпреки и минимално, което се дължи на напъните както на БФС, по този начин и на клубовете по работа с последователите. "

И тук би трябвало да напомним една доста основна

 

детайлност, която подсигурява постоянните доходи

 

от Дисциплинарната комисия. През 2017 година се разшумя след решението в Дисциплинарния устав да бъде въведена и глоба за обидни и нецензурни викания. Клубовете се оплакаха импровизирано, че това е като самобитна касичка за БФС. Защото, съгласете се - няма задоволително възпитана аудитория в България, която да издържи цялостен мач, без да препсува. Следва разказване в отчета на делегата и една общоприета санкция от 1000 лева за клубовете от Първа лига (за тези от Втора - глобата е 250 лева, а от януари 2023 година ще се усили на 500 лева.). Което си е един заложен сигурен доход, защото всички сме наясно, че няма по какъв начин обидите по стадионите да изчезнат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР