Малко хора си дават сметка, че тази по-евтина продукция не

...
Малко хора си дават сметка, че тази по-евтина продукция не
Коментари Харесай

Трендафил Величков: Падането на забраната за украинско зърно е предателство спрямо производителите

Малко хора си дават сметка, че тази по-евтина продукция не е сертифицирана и не дава отговор на европейските условия за качество
Бившият регионален шеф развива концепция за ритейл парк и бранд " Произведено в Пазарджик "

" Падането на възбраната за импорт на украинско зърно е следващото национално изменничество, с което ще нахраним спекулантите. Нито цените ще паднат, нито за нас, като консуматори, ще стане по-евтино. Ще позволим някои хора отново да си играят с фиктивни покупко-продажби и да има далавера и ще убием и дребното останали мохикани, които се пробват да развиват някакво земеделие освен в района, само че и в страната. " Този коментар някогашният регионален шеф на Пазарджик Трендафил Величков. Подкрепяме стачните дейности, тъй като това са наши сътрудници, другари, сподели той. И подсети, че община Пазарджик е наричана " Оризарницата на България ", а 70% от земите й са обработваеми и аграрни.

" Решението на държавното управление и Народното събрание ще повлияе доста негативно на всички производители на зърнени култури, тъй като сега преработвателите стопираха да изкупуват реколтата. Отделно за пшеницата пазар няма, а добивите са извънредно ниски, тъй като беше голяма суша. Колегите са в доста мъчно състояние, а страната взима решения, с които няма да им помогне. " Това сподели пък Иван Мушев, ръководител на Съюза на производителите на зърнени и маслодайни култури в Пазарджик, началник на районното съдружие на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и член на Управителния съвет на НАЗ.

" Няма да дойдат повече пари от Европа. Това, за което приказват от държавното управление, са си общоприетите директни заплащания, за които от година на година става все по-трудно поради условията, които изпълняваме за Европа ", разяснява още Мушев.

Единственото, което можем да създадем, е да се опитаме да пазим нашето родно произвеждане. Защото доста малко хора си дават сметка, че тази по-евтина продукция, която идва от Украйна, не е сертифицирана и в огромната си степен не дава отговор на европейските условия, които по принцип има към нашите производители, разяснява Величков.

Според него локалната власт в Пазарджик би трябвало радикално да промени политиката си към земеделските производители. " В последните 10 година общината, вместо да ги подкрепя, се пробва по всякакъв начин да насее всеки метър обработваема земя с фотоволтаици. А не да развива земеделие в най-плодородната част на Тракия. Това заличаване би трябвало да спре ", безапелационен е Величков. Той описа, че като регионален шеф е спрял превръщането на Бабина гора край Гелеменово във фотоволтаичен парк, с което плодородната земя към нея ще бъде унищожена. За всички е ясно, че в случай че допуснем да продължи настоящето ръководство, това обаче ще се случи, предизвести той.

Другата концепция, която развива Величков, е построяването на първото по рода си в България ново огромно земеделско тържище - вид ритейл парк, на територията на общината. Това е негова концепция още от първия му мандат като регионален шеф през 2014 година, само че спиранията в мандата му са оставили незавършен плана, който в този момент възобновява.

До момента имаме единствено борсата в Огняново, а е належащо да се направи нещо доста по-голямо, което да е покрай автомагистрала Тракия и да обгръща пътя Пазарджик - Панагюрище, както и всички централни артерии и европейски и трансатлантически коридори, които минават отсам, изясни Величков.

В подобен парк може да се обособят пространства и чисти пространства с хладилници освен за зеленчукопроизводителите, само че и за млекопроизводители, месопроизводители, хора, които създават риба на територията на общената. И всички те да се обединят и да оферират артикули под един бранд - " Произведено в Пазарджик ". Това ще понижи разноските им за превоз и ще подсигурява повече доходи както за самите тях, по този начин и за общината, уверен е Величков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР