Малко актьори биха били достатъчно смели да изиграят Джони Кеш,

...
Малко актьори биха били достатъчно смели да изиграят Джони Кеш,
Коментари Харесай

Хоакин Финикс, който иска да избяга от тъмнината

Малко артисти биха били задоволително смели да изиграят Джони Кеш, Жокера и Исус Христос. Но са малко и актьорите като Хоакин Финикс.

Докато носителят на " Оскар " се изправя пред екранния Ватерло, играейки Наполеон Бонапарт в кървавия нов биографичен филм на Ридли Скот, мнозина са тези, които му се възхищават, че, макар известността си, той заобикаля интервютата, пази персоналния си живот в загадка и за малко се подигра с всички, като се трансформира в рапър...

Хоакин Финикс може най-добре да бъде разказан като цялостната диаметралност на друга огромна холивудска звезда - Том Круз. Няма да го видите да играе чисти, положителни и напълно американски герои. Той не скача от самолети и не извършва каскади с мотор. Нито пък има усмивката на Круз. Когато той се усмихва, както го прави в " Жокера ", за който справедливо завоюва " Оскар ", резултатът е по-скоро вцепеняващ, в сравнение с обаятелен. Най-близо до това да бъде стандартен мъж беше, когато изигра Исус (във кино лентата " Мария Магдалена " от 2018 г.) и няколко години по-рано, когато влезе в облика на Джони Кеш (в биографичния филм от 2005 година " Walk the Line " ). Обикновено избира функции, които изискват или ръмжаща завист, или засегнато самосъжаление - или композиция от двете.

Качествата, които носи, доста ясно участват в играта му в епичния нов биографичен филм на Ридли Скот " Наполеон ", който към този момент е и по родните екрани. Бонапарт на Финикс има тиха надменност, непоклатима религия в статута си на човек чертаещ ориста - и все пак той също е необичайно неуместна и неуверена фигура, наясно със скромния си генезис и захласнат от обичаната си Жозефин, в ролята Ванеса Кърби.

Това не е първият път, когато Финикс играе император във филм на Ридли Скот. През 2000 година той беше определен за ролята на Комодус, който наследи Марк Аврелий на трона на императорския Рим в " Гладиатор ". Именно там артистът внесе в героя си познатата комбинация от занижена завист и макиавелизъм.

Снимка: АP/ Apple TV+

Липсата на усмивка върху лицето му постоянно кара хората да се чудят - нервозен ли е той или неудовлетворен? И, в случай че е по този начин, за какво? Мнозина си спомнят речта, която Финикс изнесе на сцената, откакто през 2020 година завоюва премията " Оскар " за основна мъжка роля, за брилянтното си преобразяване в Жокера, в едноименния филм на Тод Филипс. Да, всеки получил шанса да приказва пред стотиците хора в залата и милионите пред дребните екрани за обществените дела, зад които стои, не пропуща да го направи. Едни приказват за климата, други се опълчват намерено на войните по света, трети припомнят, че гладът продължава да убива милиони. Това, което Хоакин направи в онази емблематична за него вечер, беше да даде публичност на страстите си по този начин, че думите му звучаха по-скоро като молба на обезсърчение, съчетана с суматоха. Речта му, че хората си мислим, че сме центъра на Вселената и че си разрешаваме да отнемем теле от майка му, с цел да използваме млякото й и да го прибавяме в утринното си кафе, несъмнено накара мнозина да се почувстват неудобно и дискомфортно.

Мъчителният зов на Финикс някак се трансформира в определящият детайл на неговото екранно наличие. Той е артист, който постоянно играе на високо, прочувствено равнище, движи се надалеч от утъпкания и елементарен път, и навлиза вътре в тялото и душата, стигайки до места, които са по едно и също време радикални и разобличаващи. Когато обърнем взор на цялата картина на кариерата му, виждаме какъв брой общо имат всички негови функции и по какъв начин той съумява да трансформира всеки собствен воин в " тъмен, изстрадал, раздразним и ненапълно детски " човек.

В " Нея " Финикс изигра тъп, неуместен публицист, който се влюбва в своя помощник с изкуствен интелект. В " Господарят " е посърнал, неуместен деец от Втората международна война, който попада под магията на водач на деспотичен фетиш. В " Жокера " е неуместен несретник, който се трансформира в психопатичен злодей-клоун. В " Beau Is Afraid " е неуместен фанатик, който минава през безконечен пейзаж от сънища, единствено с цел да открие, че майка му, която го кастрира, е права за него. А в " Наполеон " играе посърнал, неуместен европейски поробител от началото на 19-ти век, който копнее да се бие, да печели борби и да ръководи Франция, макар че в никакъв случай не е ясно за какво. Ясно е обаче, едно - че Хоакин Финикс е неповторим артист.

Снимка: Getty mages

Но какво значи неговата намръщена, сатурнианска персона с неприятно въодушевление. Какво е това, което артистът желае да заяви - човешката истина, която желае да разкрие? Твърдението, което актьорската му игра наподобява прави от ден на ден и повече, е, че светът е прекомерно ужасяващ, прекомерно заседнал в неправда - че има прекалено много хора, които поставят мляко в кафето си - с цел да разреши каквото и да е наслаждение да проникне в играта му. Затова и играта му е проекция на нашето обезсърчение и нашето групово смирение.

Независимо дали поема ролята на още един тъмен елементарен простак, изверг от " Батман " или Наполеон, той играе съществено потърпевши хора, само че това, което в действителност прави, е да проектира трагичния облик на себе си като артист, достигащ до дълбините. Според рецензията, в някои случаи този вид игра водят до необикновено осъществявания, както е в " Жокера ". Не по този начин съгласно тях обаче стоят нещата с ленти като " Beau Is Afraid " и " Наполеон ".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тъмнината, която обкръжава живота на Хоакин и в която той е намерил своето комфортно място, не се е образувала незабавно. Той е едвам 3-годишен, когато със фамилията му се оказват на борда на товарен транспортен съд, плаващ от Венецуела до Маями, където да се открият вечно. Тръгват за Америка, откакто завършват с живота си в прословутия набожен фетиш " Децата на Бог ", управителен от нравствен водач, наричащ себе си Мойсей.

През тези години култът към момента не е потопен напълно в тъмнината и перверзията, с които след години стана скандално прочут, в това число потреблението на секс за рекрутиране и хипотетично запознаване на деца със секс в ранна възраст. Когато схващат какво се случва в дребното им общество, семейство Финикс, чието фамилно име тогава е Ботъм, напущат култа разочаровани, без пари и очакващи петото си дете, Съмър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Товарният транспортен съд, в който семейство Финикс пътува към новия си живот в Маями, транспортира резервоар с играчки и екипажът подарява на Хоакин камионче и торта за рождения ден.  " Ясно си припомням тази торта и мисля, че това беше може би първата същинска торта, която в миналото съм ял ", споделя Финикс пред списание " Vanity Fair ". " Спомням си играчките. Никога преди не бях получавал нова играчка, само че в действителност най-смущаващият и натоварен спомен беше това, което докара до нашето веганство ", обяснява още артистът.

Докато плават, той и по-големите му брат и сестра, Ривър и Рейн, стават очевидци на това по какъв начин някои риболовци изваждат улова си от въдиците и го хвърлят гневно в пирони, забити в стената на съда. В този миг, децата осъзнават, че рибите, с които родителите им са ги хранили във Венецуела, където живеели в къща на плажа и пеели хвалебствени песни за Бога по улиците, в действителност са били същите тези безпомощни, ръфащи същества, измъчвани до гибел на палубата.

" Беше толкоз принудително, беше толкоз подтискащо. Имам ослепителен спомен за лицето на майка ми, което... виждал съм същото лице може би различен път, когато тя беше изцяло онемяла, тъй като й крещяхме. " Как по този начин не ни сподели, че това е рибата? " Спомням си, че сълзите се стичаха по лицето й... Тя не знаеше какво да каже ", разказва той. Два месеца по-късно, откакто се откриват във Флорида, цялото семейство взема решение да стане веган.

През 1979 година поемат в нова посока - качени на комби и с новото фамилно име Финикс, многолюдната фамилия идва в Холивуд, където децата се появяват в телевизионни излъчвания, поддържат веганството и правата на животните. И, несъмнено, стартира изкачването в кариерата на красивия максимален наследник Ривър Финикс.

Наблюдавайки тъмнината в творчеството на Хоакин, е изкушаващо да потърсим източника й в персоналната му история. До наскоро той към момента беше именуван " вторият най-известен Финикс ", като името му се свързва най-тясно със гибелта на неговия именит брат Ривър. Обещаващият млад артист умира през 1993 година пред " Viper Room " на Сънсет Булевард, тогава съсобственост на Джони Деп, пред очите на Хоакин и сестра им Рейн. С годините публичната памет за брат му лека-полека избледнява и Хоакин към този момент е най-познатият член на семейството Финикс, само че нещастието в никакъв случай не е надалеч от него. Отчасти това е по този начин, тъй като и репортерите не стопират да го питат за починалия му брат. Но той също е надълбоко повлиян от гибелта на Ривър, макар че остава насилствен да начертае права линия сред необичайния си генезис и персоналната си покруса и гения си да населява мрачното, повредено, принудително и другояче пронизано от безпокойствие воин, който пресъздава на екрана.

От няколко години Хоакин има причина да се радва и да се усмихва по постоянно. Той живее с колежката си и негова избраница Руни Мара, която като се изключи че играе някогашната му брачна половинка в " Нея ", беше и Мария Магдалена до изиграния от него Исус Христос във кино лентата " Мария Магдалена. " Докато двамата снимат " Нея " Финикс е уверен, че тя го е презирала, само че по-късно научава, че тя просто е срамежлива и в действителност също го харесва.

" Тя е единственото момиче, за което съм търсил информация в интернет. Бяхме просто другари, другари по имейл. Никога не съм правил това. Никога не съм търсил момиче онлайн ", обяснява артистът. Двамата не просто са щастливи дружно и до през днешния ден, а през 2020 станаха родители за първи път. А на бял свят се появи той - Ривър Финикс. 

Автор: dir.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР