Около 7000 мигранти пристигат на италианския остров Лампедуза през последните два дни

...
Малкият италиански остров Лампедуза е затрупан от броя на мигрантите,
Коментари Харесай

Малкият италиански остров Лампедуза е затрупан от броя на мигрантите, пристигащи на бреговете му, след като хиляди хора пристигнаха от Северна Африка на лодки през последните два дни, каза неговият кмет в четвъртък.

Лампедуза се намира в Средиземно море между Тунис, Малта и по-големия италиански остров Сицилия и е първо пристанище за много мигранти, които искат да стигнат до Европейския съюз.

„През последните 48 часа около 7000 души са пристигнаха в Лампедуза, която винаги ги е посрещала с отворени обятия“, каза кметът Филипо Манино пред италианското радио RTL 102.5.

„Сега обаче достигнахме точка, от която няма връщане и островът е в криза“, каза той.< p>„Европа и италианската държава трябва да се намесят незабавно с бърза операция за подкрепа и бързо прехвърляне на хора.“

Островът обикновено има население от малко над 6000 души.

Някои мигранти на острова поставиха кърпи върху своите глави, за да се предпазят от слънцето в края на лятото, докато чакаха да бъдат обработени от италианските власти.

Кадри от по-рано през седмицата показаха опашки от крехки лодки, пълни с мигранти, чакащи да акостират на пристанището на Лампедуза.

Приемателният център на острова има официален капацитет от около 400.

Стотици мигранти бяха прехвърлени в Порто Емпедокле в Сицилия на нощен ферибот, където бяха посрещнати от доброволци, раздаващи храна.

Пристигащите са главоболие за дясното правителство на Джорджия Мелони, което пое властта миналия октомври с обещание да се справи с имиграцията.

Мелони се опита да подобри връзките си с Тунис, откъдето сега тръгват повечето кораби, а през юли Тунис и Европа Съюзът подписа пакт, насочен към спиране на мигрантските потоци.

Говорител на италианското външно министерство не даде незабавен коментар, когато беше попитан защо сделката, която обещава 1 милиард евро (1,07 милиарда долара) пари на ЕС за подпомагане на разрушената икономика на Тунис, не успява резултати за миграцията.

От началото на годината почти 124 000 морски мигранти са акостирали на италианските брегове, почти двойно повече от броя, регистриран през същия период на 2022 г.

Германското правителство заяви в сряда, че е суспендирало споразумение с Италия доброволно да приеме бежанци, обвинявайки Рим, че не е спазил своята страна от сделката.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР