Малките и средните предприятия са изключително важни за икономиката на

...
Малките и средните предприятия са изключително важни за икономиката на
Коментари Харесай

Конкурентоспособността на малките предприятия не се е подобрила въпреки помощта от ЕС

Малките и междинните предприятия са извънредно значими за стопанската система на Европейски Съюз. Действията на Съюза за повишение на тяхната конкурентоспособност обаче не са донесли основни изгоди. Това е заключението на инспекторите в оповестения през днешния ден специфичен отчет на Европейската счете палата.

Подкрепата от Европейски Съюз е подтикнала желанието на МСП да правят вложения, само че нейната успеваемост и влияние върху конкурентоспособността им са били толкоз лимитирани, че множеството финансирани предприятия не са извлекли осезаеми изгоди от нея. Одиторите приканват Европейската комисия и страните членки да употребяват по-ефективно средствата от Европейски Съюз за подкрепяне на МСП.

Малките и междинните предприятия обезпечават претовареност на близо две трети (63%) от работната мощ в Съюза и основават половината (52%) от добавената стойност в него. Нерядко обаче те изпитват компликации при опитите си да се конкурират с огромните компании, оповестяват от ЕСП.

Политиките на Европейски Съюз са ориентирани към подкрепяне на МСП, по-специално чрез Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). За интервала 2014—2020 година по финансирани от ЕФРР стратегии са заделени над 40 милиарда евро за възстановяване на конкурентоспособността на МСП, като Европейски Съюз е отпуснал спомагателни средства в отговор на пандемията от COVID-19. Одиторите на Европейски Съюз обаче заключават, че тази поддръжка не е подобрила доста конкурентоспособността на тези сдружения.

В Европейски Съюз има над 20 млн. дребни и междинни предприятия. Предвиждало се е 800 000 от тях да бъдат непосредствено подкрепени по ЕФРР до края на 2019 година Съгласно Регламента за ЕФРР обаче страните членки не са длъжни да дефинират тактики за най-ефективна поддръжка на конкурентоспособността на своите МСП, заради което е мъчно да се подсигурява, че финансирането от ЕФРР ще се концентрира в предприятията и областите с максимален капацитет за напредък. Средно по стратегиите на ЕФРР са били предоставени към 42 000 евро на МСП бенефициент. Зад тази междинна стойност обаче се крият обилни разлики сред страните членки, като действителният размер на финансирането варира от към 392 000 евро на план в Австрия до под 1 000 евро в Ирландия. Одиторите на Европейски Съюз насочат предизвестие, че даването на поддръжка на огромен брой МСП може да се окаже проблематично, защото има риск дребните по мярка планове да не могат да доближат нужната сериозна маса за реализиране на действителна смяна в конкурентоспособността на тези предприятия.

На процедура главната част от средствата по ЕФРР са били заделени за поддръжка на МСП чрез независими планове, ориентирани към обособени сдружения. Одитът обаче сподели, че позитивните резултати от тези планове не са постигнали задоволително необятен обсег, като това понижава цялостното влияние на поддръжката от Европейски Съюз. В някои от случаите финансирането от ЕФРР е оказало даже негативно влияние върху икономическите вероятности на МСП, които са се конкурирали на същите пазари и не са получили поддръжка. Одиторите установяваха също по този начин, че плановете нормално са били ориентирани към съответни фактори, влияещи на конкурентоспособността, като не са подхванати дейности, които да обезпечат успеваемост на плановете и да обзет изцяло потребностите на предприятията в по-широк смисъл, като да вземем за пример намирането на квалифицирана работна ръка, превъзмогването на регулаторните спънки и оправянето с административната тежест. ЕСП откри, че вследствие на това някои МСП са получили обилни по мярка средства, без да са подобрили цялостната си конкурентоспособност.

Одиторите настояват, че други фактори също са понижили успеваемостта на поддръжката от Европейски Съюз. Такива са да вземем за пример процедурите за асортимент, които като цяло не са били прекомерно амбициозни и не са били създадени по този начин, че да дават финансиране на най-конкурентните оферти за планове. Повечето от предложенията, достигнали минималния брой точки по критериите за допустимост, са получили финансиране, без заявките да се съпоставят с референтни индикатори и без конкуренция посред им. Фактори като устойчивото повишение на конкурентоспособността или разширението на пазара са били подценени, а нововъведенията и научноизследователската и развойна активност не са повлияли доста на решенията. В резултат на това средствата от Европейски Съюз не са били ориентирани най-вече към най-обещаващите МСП.

На последно място, инспекторите слагат под подозрение спомагателните изгоди от това финансиране. Те означават, че по-голямата част от МСП биха подхванали сходни вложения със или без обществено финансиране, което удостоверява риска от стопански загуби заради неефективно систематизиране на ресурсите при този тип поддръжка от Европейски Съюз — проблем, който неведнъж е изтъкван от ЕСП.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР