Малките и средните предприятия проявяват все по-голям интерес към заемите

...
Малките и средните предприятия проявяват все по-голям интерес към заемите
Коментари Харесай

Евтини заеми от Фонда за възстановяване в Гърция възраждат малкия бизнес

Малките и междинните предприятия демонстрират все по-голям интерес към заемите от Фонда за възобновяване, които биха им разрешили да понижат на половина финансовите си разноски в миг, когато лихвените проценти се покачват, написа „ Катимерини ”.

Понастоящем се счита, че 35, или една трета, от 106-те подписани контракта за заеми от Фонда за възобновяване са за дребни и междинни предприятия.

Сумите на заемите, несъмнено, са съразмерно по-малки, защото вложенията са заложени в бюджета на по-ниско равнище.

По данни на Министерството на финансите на Гърция от 381 капиталови плана, подадени до банките и в развой на разглеждане, с общ бюджет от 12,12 милиарда евро, 230 са подадени от микро-, дребни и междинни предприятия, с общ бюджет от 2,73 милиарда евро.

Според източник от банките през идващите месеци се чака тези числа да набъбнат фрапантно, защото към този момент се следи възходящ интерес от страна на тази категория предприятия, които в началото бяха внимателни, опасявайки се, че няма да могат да изпълнят бюрократичните и други отговорности по тези заеми.

" Големите компании знаят за Фонда за възобновяване, до момента в който дребните и междинните предприятия се нуждаят от насоки ", сподели източникът и добави, че чака растеж " с геометричен прогрес ". Същият източник съобщи, че тласъкът, който дава ниската цена на лихвите е мощен, изключително за едно малко или приблизително дружество.

За характерен заем лихвеният % на банката е Euribor плюс 3% - т.е. сега общо 6%. За дребни и доста дребни предприятия лихвеният % на Фонда за възобновяване е 0,35%. Така за едно малко дружество, което финансира инвестицията си с равни заеми от Фонда за възобновяване и от банката, междинната цена на заема понастоящем е 3,17 %, което е съвсем на половина от това, което би било, в случай че то вземе цялата сума назаем от банката.

Благодарение на по-ниския лихвен %, при който се теглят заеми от Фонда за възобновяване, дребните предприятия съвсем изравняват междинните си разноски по заемите с тези на огромните предприятия. По-голяма компания взема заем от банка при лихвен % Euribor плюс 1,5 % - т.е. понастоящем 4,5 % - и от Фонда за възобновяване при 1 %. По този метод междинният лихвен % при равни заеми от двата източника е 2,75 %.

Фондът за възобновяване финансира до 50 % от вложенията. Собственият принос на вложителя би трябвало да бъде минимум 20 %, а заемът от банката - минимум 30 %. На процедура е всекидневно Фондът за възобновяване и банките да дават 40% от финансирането, а вложителят да взе участие с 20%./БГНЕС

Атина / Гърция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР