Mалките и средни предприятия са основен двигател на растежа на

...
Mалките и средни предприятия са основен двигател на растежа на
Коментари Харесай

Виолина Маринова: Нараства ролята на банката като консултант

Mалките и междинни предприятия са главен мотор на растежа на стопанската система в България. Те обезпечават 75% от заетостта на работната ръка в страната и 50% от добавената стойност. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Банка ДСК Виолина Маринова по време на среща с водещи банкови специалисти от девет страни, в които работят дъщерни сдружения на Банка ОТП.

"Банка ДСК интензивно поддържа новаторските планове на дребните и междинни предприятия в България за основаване на нови работни места, за стопански напредък и увеличена конкурентоспособност. В същото време, наред с нарасналото внимание към финансиране на дребните компании, не трябва да пренебрегваме разпоредбите и кредитирането би трябвало да нараства с сдържан ритъм и да бъде реализирана добра рентабилност и успеваемост от дейностите ни. Това може да бъде реализирано посредством привличане на нови и дейни МСП клиенти, фокусирайки се върху съответни пазарни сегменти. Продължаваме и дейното съдействие с разнообразни финансови и държавни институции посредством присъединяване в стратегии, свързани с Финансовата рамка на 2014-2020 на Европейския съюз. Не би трябвало да отклоняваме вниманието си и от обстоятелството, че растежът на спестяванията на компаниите е в размер на 10%, което демонстрира, че има усложнен капиталов развой от страна на бизнеса. Тук нараства ролята на банката като съветник, който търси най-хубавите планове и благоприятни условия за финансиране за своите дребни клиенти, в които те да вложат парите си, и в същото време е подготвена да им даде още средства, когато се постанова да се финансират новаторски планове и да се уголемяват действия. За тази цел непрестанно работим върху съкращаването на процедурите и намаляването на бюрокрацията като един от главните ни цели ", сподели в стъпителното си слово Виолина Маринова.

"Имаме напредък на стопанската система, имаме с какво да се похвалим, всички макроикономически индикатори порастват ", съобщи в приветствието си към участниците вицепремиерът Томислав Дончев. В същото време той призна, че растежът на Брутният вътрешен продукт от 4% напълно не е задоволителен, с цел да имаме настигащ напредък на стопанската система. Затова държавното управление се пробва да предприеме ограничения за възстановяване на бизнес средата, добави той. Като провокации пред ръководещите вицепремиерът посочи цифровия пазар, цифровизацията на стопанската система и обществото, издигането равнището на образованието на нивото на условията на промишлеността, както и конкурентния пазар на труда.

Участниците в срещата дискутираха трендовете и достиженията на Банкова група ОТП в региона на онлайн банкирането и по-специално онлайн кредитирането. Интерес провокира презентацията на Диана Митева, изпълнителен шеф на Банка ДСК, отдадена на сполучливите трендове в кредитирането на МСП и резултатите от нововъведените стандартизирани кредитни артикули, прилагани от Банка ДСК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР