Малки роботи излекуваха напълно пневмония за 3 дни. Учени са

...
Малки роботи излекуваха напълно пневмония за 3 дни. Учени са
Коментари Харесай

Малки роботи излекуваха напълно пневмония за 3 дни

Малки роботи излекуваха изцяло пневмония за 3 дни. Учени са тествали рой микроботове, способни да изчистят белите дробове на гризачи от пневмония. Микроскопични киборги, направени от кафези от водорасли и антибиотични наночастици, плуват до бактериални кафези и доставят лекарство, с цел да ги убият, като дейно почистват органа от зараза.

Експериментът е изработен с група мишки, инфектирани с Pseudomonas aeruginosa, смъртоносна форма на пневмония. Роботизираната доза е била инжектирана в трахеята им. 

Гризачите са били излекувани на 100%  от инфекцията, а мишки, които не са били третирани по никакъв метод, са умряли в границите на 3 дни.

Изследователите са употребявали кафези от водорасли, с цел да накарат дребните роботчета да се движат гладко през белите дробове и да доближат до бактериалните кафези.

Екипът от откриватели пакетирал антибиотичните наночастици в дребни сфери, направени от полимер, затрупан с мембрана на бели кръвни кафези.  Такава мембрана може да всмуква молекули, причиняващи инфектиране, създадени от бактерии. Така че дребните роботи освен могат да убият нахлуващия патоген, само че и да унищожат всички молекули, които биха могли да навредят на тялото.

Дърветата са ускорили растежа си през последните 30 години

Малки роботи излекуваха изцяло пневмония за 3 дни

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР