Малкълм Гладуел e роден в Англия, но когато навършва шест

...
Малкълм Гладуел e роден в Англия, но когато навършва шест
Коментари Харесай

"Как да общуваме с непознати" от Малкълм Гладуел

Малкълм Гладуел e роден в Англия, само че когато навършва шест години, фамилията му се реалокира в Канада. Завършва история в университета на Торонто, след което работи като публицист. Автор е на книгите
" Повратната точка: по какъв начин дребните неща могат да доведат до огромни промени ", " Проблясък: силата на мигновените решения " и други

Книгите и публикациите на Гладуел се занимават най-много с непредвидените резултати от изследвания в региона на обществените науки и логиката на психиката, като постоянно и задълбочено се базират на многочислени университетски източници.

Гладуел е в листата на 100-те най-влиятелни персони на списание " Тайм " за 2000 година Носител е на първата
премия на Американската социологическа асоциация за изключителни достижения в отразяването на обществени въпроси през 2007 година, а също и на почетна степен от Университета на Уотърлу.

" Как да поддържаме връзка с непознати " е издадена в България от " Жанет 45 ".

ПЪРВА ГЛАВА
Отмъщението на Фидел Кастро

1.
1987 година, двайсет и няколко месеца преди рухването на Желязната завеса. Флорентино Аспилага е в Братислава, някогашна Чехословакия. Оглавява консултантска компания на име " Куба Техника ", която видимо се занимава с търговия. Търговията обаче е единствено прикритие. Аспилага е почитан чиновник в кубинското Главно разследващо ръководство.

През 1985 година кубинските разследващи служби афишират Аспилага за шпионин на годината. Лично Фидел Кастро му изпраща приветствено писмо. Отличил се е в Москва, Ангола и Никарагуа и се трансформира в същинска звезда. В Братислава дава отговор за цялата районна мрежа от сътрудници.

Но по време на издигането си в йерархията Аспилага последователно се разочарова. Гледа речта на Фидел Кастро във връзка на комунистическата гражданска война в Ангола и остава погнусен от арогантността и нарцисизма на кубинския водач. Когато през 1986 година го изпращат в Братислава, съмненията му още повече се ускоряват.

Планира дезертирането си за 6 юни 1987 година Изборът на датата е тънка смешка: на 6 юни е годишнината от основаването на кубинското Министерство на вътрешните работи - всесилната институция, отговаряща за разследващите служби. Работиш ли за Главното разследващо ръководство, наложително празнуваш на 6 юни. Държат се речи, провеждат се приеми и церемонии в чест на шпионския уред. Аспилага желае измяната му да е мъчително.

В един съботен следобяд се среща с приятелката си Марта в парк в центъра на Братислава. Марта също е ку-бинка, една от хилядите, работещи в чешките заводи. Паспортът ѝ, както постановат разпоредбите от това време, се пази от кубинското посланичество в Прага. Аспилага би трябвало да я преведе незаконно през границата. За благополучие, разполага със длъжностен автомобил " Мазда ". Вади аварийна гума от багажника, пробива дупка в пода, през която да влиза въздух, и я скрива вътре.
 Как да поддържаме връзка с непознати. Какво би трябвало да знаем за хората, които не познавамеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
По това време Източна Европа към момента е зад Желязната завеса, отделена от останалата част на континента. Пътуванията сред източната и западната част са мощно лимитирани. Но Братислава е на две крачки от Виена, а Аспилага е минавал по този маршрут и различен път. На границата го познават, има дипломатически паспорт. Граничната полиция го пропуща.

Във Виена двамата с Марта зарязват автомобила, хващат такси и отиват пред американското посолство. Събота вечер е и висшите служители са по домовете си. Но на Аспилага не му е мъчно да притегли вниманието на пазача: " Служител съм на кубинското разузнаване. Команданте от разузнаването ".

В шпионските среди хора като Аспилага се назовават " самоинициативници ". Самоинициативникът е чиновник на разследващата работа на дадена страна, който идва без предварителна спогодба в противниковия щаб. Случаят с Флорентино Аспилага, по прякор Дребния, е един от най-значимите от времето на Студената война. Информацията, която е в положение да предложи той за Куба - и за най-близкия ѝ съдружник Съветския съюз, - е толкоз значима, че след измяната му неговите някогашни работодатели на два пъти вършат опит да го унищожават. И двата пъти той съумява да им се изплъзне. Оттогава Аспилага е забелязван единствено един път - от Брайън Лател, който години наред управлява поделението на Централно разузнавателно управление на САЩ за Латинска Америка.

С Лател се свързва сътрудник под прикритие, служител като медиатор на Аспилага, и се среща с него в ресторант в Корал Гейбълс, близо до Маями. На срещата Лател получава указания за втора среща в друга локация, покрай мястото, където живее Аспилага, към този момент с нова идентичност. Лател наема стая в хотел и стартира да чака. " Аспилага е по-млад от мен. Аз съм на 75, а той гонеше 70-те - напомня си срещата Лател. - Но пък
имаше съществени здравословни проблеми. Не е елементарно да си беглец и да живееш с нова идентичност. "

Когато Аспилага идва, излиза наяве, че макар влошеното си здравословно положение на млади години е бил строен, харизматичен мъж, леко сценичен - податлив към показни прочувствени жестове. Влиза в хотелската стая с кутия в ръце. Оставя я на масата и се обръща към Лател:

- Това са записките ми. Написах ги, откакто дезертирах. Предоставям ви ги.

В кутията, на страниците с записките на Аспилага, се разпростира изумителна история.

2.

След трагичната си поява пред американското посолство във Виена Аспилага е откаран със аероплан в американска база в Германия, където да бъде разпитан. В тези години американското разузнаване оперира посредством отдела за американски ползи към

швейцарското посолство в Хавана. (Кубинската делегация има сходен отдел в Съединени американски щати.) Преди да стартира разпитът, Аспилага насочва молба: желае да доведат един от някогашните началници на отдела в Хавана, прочут на кубинското разузнаване под кодовото име " Ел Алпиниста ".

Алпиниста е славна персона в разследващите среди. Изпълнявал задачи на американското разузнаване по целия свят. След рухването на Берлинската стена от архивите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и тайната полиция на Източна Германия станало ясно, че сътрудниците на Източния блок прекосявали специфичен курс на тематика Алпиниста. Бил извънреден експерт. Веднъж чиновници на съветското разузнаване се пробвали да го вербуват - безусловно поставили пред него няколко чувала с пари. Но той единствено се изсмял. Бил безусловно безкористен. Говорел испански като същински кубинец. Аспилага го считал за собствен кумир и желал да се види с него очи в очи.

" Бях на задача в друга страна, когато ме извикаха по неотложност във Франкфурт - спомня си Алпиниста.

(Макар от дълго време да се е пенсионирал, избира да бъде именуван с кодовото си име.) - Там се намираше центърът ни за обработка на дезертьори. Казаха ми, че някакъв вид се появил в посолството във Виена - дошъл от Чехословакия с приятелката си, скрита в багажника на автомобила. Влязъл в посолството и на, и още. Имена, детайлности, задачи. - Онзи, който вербувахте на кораба в Антверпен? Онзи дребничкият, пълничкият, с мустаците? Двоен сътрудник. И другият, дето накуцва и работи за Министерството на защитата. И той. "

Аспилага изрежда десетки имена - горе-долу всички американски сътрудници в Куба. Всички до един работят за Хавана и зареждат Централно разузнавателно управление на САЩ с информация, изфабрикувана от самите кубинци.

" Слушах и си водех мемоари - споделя Алпиниста. - Опитвах се да не демонстрирам страсти, както са ме учили, само че сърцето ми биеше лудо. "

Та нали Аспилага приказва не за различен, а за момчетата на Алпиниста, за шпионите, с които е работил в Куба като млад и упорит офицер от разузнаването. Когато идва за пръв път в Хавана, Алпиниста целеустремено открива контакт с източниците си, незабавно стартира да извлича информация от тях.

" Каква изгода да внедриш човек в кабинета на президента, в случай че не можеш да споделяш с него? - споделя Алпиниста. - Предпочитах да поддържам връзка с хората си и да черпя информация, каквато и да е, вместо да очаквам шест месеца или цяла година, до момента в който се открият другаде. - Но в този момент всичко това се оказвало машинация. - Толкова ненавиждах Куба, че изпитвах същинско удовлетворение да подлъгвам сътрудниците им. Оказваше се обаче, че не аз съм ги заблуждавал. Това беше голям потрес " - прибавя той с мъка.

Алпиниста и Аспилага се качват на боен аероплан и отлитат непосредствено за военновъздушната база " Андрюс " край Вашингтон, където са посрещнати от всички " значими клечки " от подразделението за Латинска Америка.

" Целият отдел беше в потрес - спомня си Алпиниста. - Хората просто не можеха да повярват, че са били заблуждавани толкоз дълго. Новината същински разбуни духовете. "

Положението се утежнява още повече. Когато Фидел Кастро схваща, че Аспилага е дезертирал и е уведомил Централно разузнавателно управление на САЩ за унижението им, той взема решение да сипе сол в раната. Първо събира целия състав от двойни сътрудници и ги развежда на триумфална обиколка из Куба.

После излъчва по кубинската телевизия удивителен 11-сериен документален филм, озаглавен La Guerra de la CIA contra Cuba - " Войната на Централно разузнавателно управление на САЩ против Куба ".

Оказва се, че кубинското разузнаване е снимало и документирало всички дейности на Централно разузнавателно управление на САЩ в страната през последните 10 години - същинско риалити шоу. Сървайвър: Хавана. Записът е с изненадващо положително качество. Съдържа фрагменти в непосредствен проект и от разнообразни ъгли. Звукът е кристалночист: кубинците явно са знаели авансово за всяка загадка среща и са изпращали експерти, които да слагат подслушвателни устройства.

На екрана един след различен се появяват чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, за които се допуска, че са под надълбоко прикритие - всеки с същинското си име. Филмът показва модерните шпионски устройства, употребявани от Централното разследващо ръководство: предаватели, скрити в кошници за пикник и дипломатически куфарчета. Описва в детайли кои пейки в парка употребяват оперативните чиновници, с цел да контактуват с източниците си, и какво значи цветът на ризата, с която са облечени. Показва по какъв начин сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ пъха

указания и пари в огромен, пластмасов " камък ". Друг кадър е запечатал по какъв начин чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ оставя секретни документи за своите сътрудници в сплескан автомобил в автоморга в Пинар дел Рио. На трети американски сътрудник търси пратка в тревата край пътя, до момента в който жена му нетърпеливо чака в колата. Алпиниста също има малко присъединяване във кино лентата, а наследникът му е изцяло злепоставен.

" Имам възприятието, че на всяка крачка го е следвал оператор с камера на рамо " - споделя Алпиниста. Когато началникът на службата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Маями научава за кино лентата, незабавно се обажда на сътрудник в кубинското разузнаване и го моли за копие. Изпращат му цялостен комплект видеокасети, услужливо дублирани на британски език. Кубинците трансформират в посмешище най-съвършената разследваща работа в света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР