Малка страна можеш лесно да изолираш с ембарго и санкции,

...
Малка страна можеш лесно да изолираш с ембарго и санкции,
Коментари Харесай

Как луксозните западни стоки продължават да текат към Русия


" Малка страна можеш елементарно да изолираш с ембарго и наказания, само че е смешно да искаш да отрежеш голяма страна като Русия от външния свят. Винаги има метод по какъв начин да заобиколиш глобите ", споделя съобразителен предприемач от Армения.

Ударил е часът на хора като Арарат Мардоян. 41-годишният арменец се занимава с сделки на коли. За предпочитане  -.

Вносът на сходни артикули в Русия публично е неразрешен заради. Какво се е трансформирало за Мардоян след началото на войната? " Абсолютно нищо ", дава отговор той, без да се замисли. Маршрутите за импорт на глобени артикули просто леко са се трансформирали. Арменският предприемач постоянно пътува сред Ереван и Москва. Не е загадка, че глобите на Брюксел стопираха вноса през някои западни пристанища. Но Русия е необятна страна - „ нямате визия какъв брой доста са различните способи да се влезе в Русия. "

Бизнес през обходни направления

Какви тъкмо направления употребява Мардоян, с цел да внася първокласните коли в Русия, той, несъмнено, не желае да разкрие. Това представлявало бизнес загадка. Но арменецът на няколко пъти загатва Иран, който също е блокиран от наказания, Грузия и Казахстан. „ Малка страна като Армения можеш елементарно да изолираш с ембарго и наказания, само че е смешно да смяташ, че можеш да отрежеш голяма страна като Русия от външния свят – та тя заема една осма от сухоземните площи в света. Бизнесът постоянно намира метод да си пробие път “, споделя предприемачът.
Редакцията предлага
Това, с което Мардоян си изкарва хляба в настоящия миг, публично се назовава " успореден импорт ". Схемата е относително елементарна. Оригиналните артикули, които към този момент не могат да се купуват в дадена страна поради глобите - било то коли, перални машини или аварийни елементи - се поръчват и внасят през друга, трета страна.

Нелегалната процедура към този момент е законна

Преди началото на войната така наречен успореден импорт беше неразрешен в Русия, също както и в доста други страни. Това е по този начин, тъй като се основава незаконен пазар, който мъчно може да бъде следен. В началото на март обаче Кремъл узакони тази процедура и в този момент непрекъснато актуализира и добавя дългия лист със артикули, които могат законно да бъдат " внасяни редом ". В листата участват над 50 категории артикули. Сред тях попадат разнообразни марки коли като Тесла, Мерцедес-Бенц, Ферари и Астън Мартин.

Според Мардоян " успореден импорт " не е правилното разбиране за вноса на артикули към днешна Русия, защото формален импорт към този момент съвсем не съществува. Затова Мардоян назовава новия си бизнес " многоканален импорт ".

Фиктивни стопански данни

Икономистът Стивън Тиан разгласява взаимно със свои сътрудници от Училището по мениджмънт в Университета в Йейл проучване за стопанската система на Русия, което откри необятен отзив по целия свят. То не се доверява на формалните данни от съветските управляващи, които съгласно създателите на изследването са „ натъкмени “ или " измислени ", а на лични инспекции и калкулации въз основа на формалните информации.

Според Тиан паралелният импорт съставлява доста дребна част от общата икономическа картина. В изследването се споделя, че цялостният импорт в Русия е намалял с повече от 50 %. Друг създател на проучването - Джеф Зоненфелд - изяснява, че в случай че през днешния ден някой желае да си купи нови аварийни елементи за самолети или екрани за iPhone в Русия, цената ще бъде със 100 до 500% по-висока. „ Инфлацията в Русия въобще не понижава, както непрекъснато твърди. Паралелният импорт има своята цена “, споделя Зоненфелд.

За Мардоян тази обстановка е удобна. Сътресенията в стопанската система носят опасности, само че и шансове, разяснява той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР