Китай и Сърбия се договориха да следват споделено бъдеще“. Това

...
Китай и Сърбия се договориха да следват споделено бъдеще“. Това
Коментари Харесай

Китай и Сърбия подписаха 29 споразумения и се договориха за „споделено бъдеще“

Китай и Сърбия се договориха да следват „ споделено бъдеще “. Това стана по време на визитата на президента на Китай Си Дзинпин в балканската страна. Си е на първата си европейска обиколка от пет години насам, а пътуването се преглежда като опит за подсилване на връзките с източноевропейските страни, които са проруски настроени и са огромни получатели на китайски вложения.

Двете страни подписаха 29 съглашения за поощряване на правното, регулаторното и икономическото съдействие. Сърбия също по този начин ще стане първата европейска страна от години насам, която ще подписа съглашение за свободна търговия с Китай, когато подписаното предходната година съглашение влезе в действие на 1 юли. Договорът ще подсигурява безмитен експорт на 95% от сръбските артикули за Пекин през идващите пет до 10 години.
Между Сърбия и Китай съществува желязно другарство, което никой няма да може да наруши. Ние сме доста предан и доста обективен народ и сме ви признателни, че постоянно сте ни подкрепяли, когато е било мъчно.
Александър Вучич, сръбски президент

Двамата водачи обявиха още, че ще поддържат взаимно суверенитета и териториалната си целокупност, което значи, че Сърбия счита Тайван за част от Китай, както Пекин счита Косово за територия на Белград. Посещението на Си се организира във връзка годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград, осъществена от НАТО през 1999 година по време на акцията против някогашна Югославия. Тогава алиансът съобщи, че бомбардировката, при която починаха трима китайски публицисти и бяха ранени 20 китайски жители, е била инцидентна. Тя провокира отвращение в Китай и опрощение от тогавашния президент на Съединените щати Бил Клинтън. Следващата дестинация на Си Дзинпин е Унгария, където той ще беседва с премиера Виктор Орбан.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР