Малка кост, наречена фабела (fabella), се смята за елементарен орган,

...
Малка кост, наречена фабела (fabella), се смята за елементарен орган,
Коментари Харесай

Кост , която е изчезнала, се връща отново в скелетите ни

Малка кост, наречена фабела (fabella), се счита за обикновен орган, който на процедура изчезва по време на човешката еволюция. Но, от края на 19-ти век, тази кост стартира да се връща в скелетите на хората.През 1918 година, хората с такава кост са били към 11 % от популацията. Въпреки това, през 2018 година, броят на хората по света, които имат кости фабела в своите скелети, е бил еднакъв на 39 %. Това значи, че в този момент тази кост се намира в двама от пет индивида.

 1 2 - Кост (фабела), която е изчезнала, се връща още веднъж в скелетите ни
Фабела се намира в страничната глава на мускула на гастрокнемията зад страничния кондил на бедрената кост и учените към момента не знаят защо е предопределена. Известно е единствено, че може да аргументи остеоартрит. И за какво броят на хората с такава кост се е нараснал трагично единствено за 100 години, също към момента не е ясно.Сега във всички учебници по биология се споделя, че човек има 206 кости в скелета, само че явно тези данни скоро ще бъдат приети за остарели. В този случай, костната фабела постоянно се назовава “апендикс на скелета “, защото предназначението й наподобява безсмислено.Според една версия, връщането на съвсем изгубената част от скелета се дължи на обстоятелството, че през последните 100 години хората почнали да ядат доста по-добре и надлежно станали по-тежки, което усилва натоварването на коленете. А спомагателната кост оказва помощ да се понижи този товар.Въпреки това, когато фабела е интензивно в контакт с хрущяла на коляното, той може да докара до доста мъчителен остеоартрит. Всеки пети англичанин над 45 години страда от остеоартрит. А тези, които имат фабела в коленете, вероятността да се разболеят е по-голяма.

 2 2 - Кост (фабела), която е изчезнала, се връща още веднъж в скелетите ни
Според някои специалисти, в случай че имате фабела в коляното си, би трябвало неотложно да се свържете с хирурзите за нейното премахване, с цел да не страдате от остеоартрит в преклонна възраст.
Ново изследване, оповестено в Journal of Anatomy, е извършено от учени от Имперски лицей Лондон (Imperial College London). Те преглеждат над 21 000 научни публикации през последните 150 години, сканират и рентгенови фотоси с фабела от 27 страни и откриват, че през 1918 година, броят на хората с фабела в света е 11,2 %, а през 2018 година, тази цифра се е нараснала три пъти и се равнява на 39 %.Четете още: Водещият създател на проучването, доктор Майкъл Бертам, споделя: “Това проучване се оказа толкоз вълнуващо, тъй като рядко виждаме такива промени в човешкия скелет, които засягат целия свят. Нямаме визия и можем единствено да гадаем сега какво е предназначението на тази кост, само че се надяваме, че можем по-добре да разберем и намерим способ, който да помогне на хората, страдащи от остеоартрит, и да разберем дали хората би трябвало да отстранен тази кост или не. ”

 3 2 - Кост (фабела), която е изчезнала, се връща още веднъж в скелетите ни
Преведено от латински “фабела ” значи “малко бобче ” и тази кост, наистината е завършена като фасул. Очевидно, преди време тя играе значима роля в организма на предците на хората, само че по-късно се допуска, че тя изцяло изчезва в хода на еволюцията.Въпреки това, от 1875 година, записите на фабела стартират да се появяват по-често в медицински показания. Предполага се, че с настъпването на индустриалната ера хората стават по-високи и по-тежки, тъй че имат огромен стомашен мускул. Фабела, която се намира в сухожилието, му оказва помощ да се плъзга безпрепятствено и облекчава напрежението на мускула.Тази кост участва в скелетите на кучета, котки и някои маймуни.Д-р Бертам споделя: “Когато сме минали от маймуни към хора, наподобява сме изгубили потребността от фабела. Ето за какво, това еволюционно завръщане е изключително забавно! ”
Интересните неща
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР