Максималният размер на глобата по делото на Европейската комисия срещу

...
Максималният размер на глобата по делото на Европейската комисия срещу
Коментари Харесай

ЕК може да ни глоби с €330 млн. по газовото дело

Максималният размер на санкцията по делото на Европейската комисия против "Булгаргаз ", "Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг може да бъде 330 милиона евро.
Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Не успяхме да стигнем до съглашение с Европейската комисия и оттук насетне разновидността е забранително решение. Това забранително решение съдържа размер на санкцията, която Европейската комисия ще дефинира. Тази санкция може да доближи до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на санкцията би могъл да бъде 330 милиона евро. Много се надявам да не се стигне до този оптимален размер, защото, както и Комисията сама отбелязва в част от кореспонденцията, която имаме, това нарушаване, е почнало от 2007 година и е траяло до 2014 година. Но от 2015 година, вследствие на подхванати ограничения от трите сдружения, надлежно тези нарушавания, евентуални нарушавания, които Комисията счита, че са осъществени, са прекратени. В съответния случай става въпрос за един вид на забранително решение, който Европейската комисия предложи и това забранително решение е обвързвано със съдействие. Това съдействие се показва в няколко съществени направления - три са акцентите. Един от детайлите е да се признае, че фактически е имало такова нарушаване в предишното. Това е нещо, по което надлежно Комисията предлага за сметка на това съдействие, съществува опция санкцията да бъде редуцирана почти с до 30%.

Теменужка Петкова сподели още, че вид, сходен на този при делото против "Газпром ", и обвързван с преструктуриране - не е бил вероятен: Съществува подобен вид, само че ние не успяхме да реализираме съглашение във връзка с това преструктуриране. Просто считам, че разновидностите, които обсъждахме с Европейската комисия, не бяха в полза на българската страна. Поради тази причина не успяхме да реализираме такова съглашение. Петкова акцентира, че решението на Народното събрание за непризнаване на виновност по делото би трябвало да бъде спазено: Аз към този момент споделих, че българският парламент се е произнесъл. Ние сме парламентарна република, това което българският парламент е взел като решение, това ще бъде изпълнено.

Министърът разяснява и отчета на Българска академия на науките за АЕЦ "Белене ": Ние искахме да чуем, първо, има ли нужда от нова мощ на територията на България и района, по-късно в рамките въз основата на анализите, които Българска академия на науките може да направи, може ли в границите на това, което е съществуващото състояние, да се върви към реализация на плана, удачно ли е той да се осъществя или не е удачно. Българска академия на науките даде отговор във връзка с първия въпрос и той е обвързван с нуждата от нови мощности. Българска академия на науките изрично сподели, че след 2030 година освен в България, само че и в целия район ще има недостиг на мощности. Министърът уточни, че дефинитивно решение по въпроса с централата би трябвало да бъде взето от българския парламент, като ръководещите имат подготвеност въпросът да бъде прегледан оптимално бързо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР