Максималният осигурителен доход за 2023 г. да нарасне от сегашните

...
Максималният осигурителен доход за 2023 г. да нарасне от сегашните
Коментари Харесай

Подготвят нови промени за пенсиите, слагат и нов таван

Максималният застрахователен приход за 2023 година да нарасне от сегашните 3400 лева на 4200 лева, оферират депутати от Българска социалистическа партия с промени в закона за удължение на бюджета, които са импортирани сред първо и второ четене в Народното събрание. Ако смяната бъде призната, ще набъбнат осигуровките, които заплащат хората с най-високи приходи. Наред с това депутатите желаят през идната година да има две преизчисления на пенсиите, написа " Труд ".

От 1 януари да бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година, по схемата за преизчисление от 1 октомври 2022 година, само че да бъде употребен коефицент за всяка година трудов стаж в размер на 1,35, оферират депутатите. А по-късно от 1 юли 2023 година пенсиите да бъдат преизчислени със междинния застрахователен приход за страната за 2021 година Същото предложение беше вкарано и с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, само че обществената комисия към Народното събрание го отхвърли.

От Българска социалистическа партия оферират минималната заплата за държавните чиновници да стане 850 лева А минималната заплата за страната да се дефинира като 50 на 100 от междинната за 12-те предишни месеца. Ако това предложение бъде признато, ще бъдат нужни в допълнение над 700 млн. лева разноски в държавния бюджет.
Обезщетенията за майките през втората година от майчинството да бъдат най-малко в размер на минималната заплата желаят още депутатите. Да не се таксуват приходите на младежите до 26 години и месечните тредови приходи до линията на беднотия, която за 2023 година ще бъде 504 лева, желаят още депутатите. Всички учебниди за учениците до 8-ми клас да са безвъзмездни. А по 300 лева за началото на образователната година да получат учениците от първи до четвърти, както и от осми клас, желаят още депутатите.

За импортираните оферти няма планове какви спомагателни разноски са нужни и какъв би станал бюджетният недостиг, в случай че бъдат признати. Голяма част от предложенията към този момент бяха разисквани в парламентарните групи и депутати разясниха, че всичко това е избирателен ход за пред гласоподавателите.

Същевременно редица икономисти към този момент разясниха, че в случай че държавните разноски не бъдат лимитирани, инфлацията ще продължи да бъде висока, ще изяжда спестяванията на гората, а цените в магазините ще порастват. В резултат даже предложенията за по-високи обществени заплащания да бъдат признати, ще се окаже, че хората обедняват.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР