Максималната пенсия да стане поне 1 600 лева от 1-ви

...
Максималната пенсия да стане поне 1 600 лева от 1-ви
Коментари Харесай

Синдикатите искат 1600 лева максимална пенсия от 1 октомври

Максималната пенсия да стане най-малко 1 600 лв. от 1-ви октомври, вместо 1 500 лв., както планува утвърдената на първо четене от депутатите актуализация на бюджета на Държавното публично обезпечаване. Това оферират представители на синдикатите и работодателите в мнения по законопроекта.

В момента таванът на пенсиите е 1 440 лв..

От БСК оферират да се оцени опцията за увеличение на оптималния размер на пенсиите на 1 600 лв., което е растеж от близо 11 % по отношение на сегашният.

Целта е поощряване на мотивацията, работещите да се обезпечават върху действителните си приходи.

От КНСБ желаят оптималната пенсия да стане 1 630 лв. като сумата се получава, в случай че към настоящия таван от 1 440 лв. се приложи същият % на покачване, който е очакван за минималната пенсия, а точно - 13,3%.

Синдикалистите одобряват гласуваното от депутатите нарастване на всички пенсии посредством повишение на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на 100, само че с ангажимента, че би трябвало да се регистрира действителният стаж, т.е. дейно отработените години, а не по този начин нареченият „ трансфорат “ стаж.

При застрахователен стаж от разнообразни категории труд, този от първа и второкласен се трансформира по закон стаж от трета категория. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева разяснява:

"Ефективният веднъж на някои умножаван по три, на други по 1,67, на трети по 1,25. Сега си представете тия коефициенти всичките да ги умножим по 1,35 и несправедливостта напредва. Разликата сред ефикасния до този, който един път е зачетен, и е взел участие към този момент във формулата и е бонфициран от 1,1 на 1,2, да си остане с 1,2 ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР