Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в

...
Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в
Коментари Харесай

Максимална температура от 42.4 градуса на сянка е отчетена в Русе

Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в късния следобяд в Русе. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Това не е връх. Най-горещо на 25 юли е било през 1987 година. Тогава термометрите са отчели 43,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 година – 13 градуса.

Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса, а яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, сподели опит.

Поради високите температури на самостоятелен от общината краткотраен пункт в центъра на града се дава безвъзмездна минерална вода, а фелдшер мери кръвното налягане на искащите минувачи и ги поучава по какъв начин да се пазят от жегата. „ В обедно време, когато са най-високи температурите, да не обикалят площада, тъй като е доста горещо. Да пият повече течности, да носят по-леки облекла и да търсят сянката “, сподели Гюнсели Ниязи – медицински фелдшер.

А съгласно русенци спасението от жегите са морето и басейните. „ Русенци могат да се спасят от жегите, като отидат на море, на басейн или да си разхладят краката в шадраванчето. Сладоледът и студената вода също дават сила на организма и тялото се охлажда “, споделя Силвия, която срещаме на централния площад.

Директорът на „ Спешна помощ “ в Русе доктор Иванка Маринова сподели за Българска телеграфна агенция, че русенци знаят по какъв начин да се пазят от жегата, защото до късния следобяд не са постъпвали сигнали за почувствали се зле от горещото време хора.

Главен контрольор Светослав Войчев от противопожарната работа в крайдунавския град разяснява за Българска телеграфна агенция, че ситуацията в Русенско е спокойна, като от сутринта до късния следобяд огнеборците са реагирали единствено на два сигнала за запалени сухи треви и шубраци. Той прикани жителите на района да съблюдават всички противопожарни ограничения.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР