Македонският президент Стево Пендаровски прие в резиденцията си представители на

...
Македонският президент Стево Пендаровски прие в резиденцията си представители на
Коментари Харесай

Македонският президент все пак прие ОМО Илинден

Македонският президент Стево Пендаровски одобри в резиденцията си представители на нерегистрираното в България придвижване ОМО “Илинден “, което упорства за признание на македонско малцинство у нас.

Първоначално Пендаровски отсрочи срещата поради визитата на премиера Кирил Петков в Скопие, макар че бяха оповестени други публични претекстове.

“Разговаряхме за тяхната работа и активността им в региона на човешките права, поощряване на толерантността и създаване на гражданско общество “, написа Пендаровски в профила си във Facebook.



Той уточни, че Северна Македония е насочила напъните си към развиване на добросъседство и другарски връзки с България в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни от 2017 година

Очаква се Пендаровски да посети България идващия месец.

По-рано в петък министър председателят като сподели, че друстранните връзки се дефинират от държавните управления, и изрично отхвърли настояванията на ОМО “Илинден “.

Следващия месец се чака и аудиенция на Пендаровски у нас, като доста евентуално е двамата президенти да се сблъскат по въпроса за желаните от София конституционни промени, които да впишат и българите измежду народностите в главния закон на Северна Македония

В Скопие има антибългарски гласове, които обвързват българското искане с македонско малцинство у нас.

" ОМО Илинден - Пирин " бе записана като политическа партия през 1999, само че регистрацията ѝ бе отнета година по-късно.

Конституционният съд разгласи ОМО за противоконституционна политическата партия, защото тя се бори за разединение на част от територията на страната ни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР