Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за

...
Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за
Коментари Харесай

Македонският парламент одобри френското предложение

Македонският парламент утвърди френското предложение за започване на договаряния за участие на районен съд Македония в Европейския съюз /ЕС/, съобщи кореспондент на БГНЕС. " За " гласоподаваха 68 народни представители. В пленарната зала участваха 69 от общо 120.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В поддръжка на предлагането гласоподаваха депутатите от ръководещата коалиция, само че и народните представители от опозиционните албански обединения. Гласуването се организира по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в Народното събрание бе и посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир.

И през днешния ден малко преди гласуването ръководителят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски назова Френското предложение като план на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка си разреши да изрече куп цинизми и вулгарности и дефинира предложение на Париж като „ българска пръдня и воня “. Репортерът на БГНЕС напомня, че по време на тридневните диспути всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха предлагането на Еманюел Макрон.

Дискусията през последните три дни мина в напрегната атмосфера. Опозицията подвигна звук по време на изявленията на депутатите от ръководещото болшинство, имаше и словесни спорове и взаимни обвинявания сред депутатите от държавното управление и опозицията.

Дебат всъщност за Френското предложение по този начин и не се състоя, а се трансформира в една антибългарска нервност, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… дезинфекция.

В първи ден на дебата в Скопие особено пристигна ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя направи послание към депутатите. " Европа ви чака. Очакваме и се надяваме, че ще извършите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, тъй като имам вяра, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в Европейски Съюз със Северна Македония като пълновръстен член “, сподели тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на районен съд Македония договарянията ще може да стартират.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с апел да се одобри Френското предложение насочиха президентът на Франция Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с голямо болшинство поддържа Френското предложение и прикани управляващите в Скопие също да го одобряват. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР