Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че

...
Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Македонските историци са подложени на натиск и заплахи, ако променят позицията си за България

Македонските специалисти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че са подложени на напън и закани, в случай че трансформират позицията си за България. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров – съпредседател на комисията.

„ Това не значи, че те са подготвени да го вършат, само че приказваме за публичната атмосфера и това подсказва ясно какво се случва в Република Северна Македония “, коментира проф. Димитров.

В дневния ред на последното съвещанието на историческата комисия бяха учебниците по история, които засягат интервала на Средновековието в България и Република Северна Македония, и възможното общо честване на Гоце Делчев.

„ Отново нищо не се случи. Това е забавен и значим сигнал за цялостните настройки, само че на първо място за атмосферата, в която работи нашата комисия на поредната 20-а среща. Спокойно мога да кажа, че там няма подготвеност за някаква смяна “, каза още проф. Димитров.

Заседанието е извършено във време, когато опозиционната ВМРО-ДПМНЕ още веднъж е поскала референдум, на който да се разиска или напряко отхвърли договорът с България за другарство и добросъседство, означи проф. Димитров.

По думите му 44% от македонците считат, че най-големият зложелател на Северна Македония е България, а най-големият другар – Сърбия (37,4%).

„ Македонците знаят историята единствено след 1944 година, те нямат действителни знания за случилите се събития по-рано. Те знаят за събитията единствено след 1944 година, което е една огромна агитация, за жалост – антибългарска “, изясни още историкът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР