Македонската полиция е установила и разговаряла с гражданина, който счупи

...
Македонската полиция е установила и разговаряла с гражданина, който счупи
Коментари Харесай

Македонската полиция установи мъжа, потрошил с брадва табелата на българския клуб в Охрид

Македонската полиция е открила и разговаряла с жителя, който счупи табелата на българския културен клуб в Охрид, оповестява Българска телеграфна агенция.

На 12 октомври 2022 година в Окръжната дирекция на Министерство на вътрешните работи Охрид е извършен диалог с 47-годишния Г. И. от Охрид и е открито, че той е причинител на закононарушението " разваляне ", осъществено на рекламно пано с надпис " Цар Борис Трети ", сложено над помещението на сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи.

Престъплението е по чл.243 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония и " в съгласие с прокурора, Секторът за вътрешни работи Охрид ще изпрати известие до сдружението за по-нататъшни дейности ", оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Съгласно ал.1 на чл.234 " който повреди, унищожи или направи негодна непозната движимост, се санкционира с санкция или отнемане от независимост до три години ", само че преследването на това закононарушение се прави по реда на частно дело, прецизират от изданието " Свободен щемпел ", добавяйки, че " през вчерашния ден охридчанинът е счупил със селскостопански инструмент табелата с надпис " Цар Борис Трети ", след което самичък е подал сигнал в РПУ-Охрид, че е направил действието по лична самодейност, само че не е показал аргументите ".

В обедните часове през вчерашния ден, единствено няколко дни след формалното разкриване на клуба " Цар Борис Трети " в Охрид, бе счупена табелата с името на сдружението.

" Република Северна Македония има позитивен опит в връзките сред другите общности. Много значимо е да бъдат уважавани правата на всички общности и би трябвало да бъдат направени старания от всички страни, с цел да се реализира взаимно схващане и да се заобикаля напрежение ", сподели посланикът на Европейски Съюз в Република Северна Македония Дейвид Гиър в отговор на журналистически въпрос, обвързван с откриването на български клубове " със противоречиви имена ", които накърняват възприятията на жителите, с цел да бъде употребявано това като мотив, че правата на индивида в страната не се съблюдават, съобщи още Българска телеграфна агенция.

Няма да встъпвам в тълкуването на историята, сподели Гиър, само че що се отнася до последния случай (нападението на клуба " Цар Борис Трети " в Охрид, чиято табела бе счупена) Министерство на външните работи на Северна Македония сподели по доста явен метод, че линията беше премината.

Коментарът на Гиър беше изработен по време на взаимната конференция с вицепремиера по европейската интеграция Боян Маричич във връзка отчета на Европейската комисия за напредъка на Република Северна Македония.

От своя страна Боян Маричич сподели, че представители на държавното управление към този момент са осъдили и считат за провокация откриването на клубове със противоречиви имена, само че е по-добре, като държава-членка на НАТО, съдебна експертиза и ОССЕ и кандидат-член на Европейски Съюз такива проблеми да се вземат решение институционално, а не с принуждение.

" Насилието не взема решение проблемите. Смятам, че и Централният указател и прокуратурата, и съответните съдилища имат благоприятни условия и посредством настоящите закони да запазят публичния ред във връзка с наименованията на такива сдружения. Мисля, че Централният указател към този момент работи по някои от тези случаи, в ход е и работата за законови промени, които да дефинират дефинитивно въпросите за вероятните и допустими имена на сдружения ", сподели Маричич.

По думите му откриването на клуб не е проблем самичък по себе си, само че имената са проблем и това ще бъде дефинирано в законова форма, употребявайки европейски практики.

" Ако прилагаме тези европейски стандарти няма да има проблем и това е по-добре, в сравнение с да имаме самостоятелни опити за принуждение ", уточни Маричич, който добави, че сред двете министерства на външните работи - на България и Северна Македония има постоянна връзка " и всички тези случаи се споделят ", а " като контактни точки за осъществяването на двустранния протокол в частта му за езика на омразата са двете министерства на външните работи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР