Македонската патриотична организация отбеляза един от най-успешните си и съдържателни

...
Македонската патриотична организация отбеляза един от най-успешните си и съдържателни
Коментари Харесай

Ключови решения на 101-я конгрес на МПО - важна крачка в борбата срещу македонизма

Македонската патриотична организация означи един от най-успешните си и съдържателни дни в новата си история. На втория и най-съществен ден от Конгреса на МПО, Централният комитет на партията одобри три значими решения - позволение за намиране на финансиране и запаси за дигитализиране на архива на МПО, с което да се заеме чаптър “Пирин ”, позволение за издание на публикации във вестник “Македонска естрада ” на чист български език и промени в устава, които гласят: ”През 1922 година македонски българи сътвориха организацията МПО. ”

Беше определен и нов Централен комитет и нов президент на организацията.

Най-голямата емигрантска организация на българите в света отбелязва своята 101 годишнина в Кълъмбъс, Охайо. БГНЕС е медията, която отразява всичко протичащо се от мястото на събитието.

МПО е основана от бежанци от всички елементи на Македония във Форт Уейн, Индиана, през далечната 1922 година Вече 101 години организацията организира собствен Конгрес, като тази година събитието се отбелязва от 1-и до 3-и септември.

101-ят конгрес на МПО стартира с приветствия към гостите делегати на събитието, замяна на поздравления и диалози сред обособените членове.

Вторият ден е най-важният от Конгреса на МПО и на него бяха разисквани значими тематики като цифровизация на архива на МПО, допускане на член на МПО Пирин до Централния комитет на организацията и издание на част от публикациите в основния орган на МПО “Македонска естрада ” на български език.

“Записахме няколко победи и една много тежка загуба ”, показа за БГНЕС президентът на чаптър “Пирин ” Красимир Костов. “Най-важното нещо беше да вкараме човек в Централния комитет, контролният орган на нашата организация. Така бихме давали мощ на Централен комитет да управлява и взема решения. Когато нямаме човек в Централен комитет, ние сме слепи. Така в последната година се взеха решения, във вземането на които ние нямахме никакво присъединяване, както и нямаме присъединяване в предотвратяването на вземането на дадени решения ”, добави с мъка той.

За страдание решението бе отхвърлено от членовете на Централния комитет.

Постигнатите “победи ” обаче са от не по-малко значение и основни за бъдещото действие на организацията.

“Успяхме да реализираме позволение да намеря финансиране и запаси за дигитализиране на архива на МПО, който е доста значим, тъй като изискванията, в които се намират сега всички документи, които са най-вече на хартия, са такива, че те няма по какъв начин да се запазят. Последните 3 години се приказва в Централен комитет на МПО, че ще се направи нещо, само че нищо не се случва ”, описа Красимир.

“Другото достижение беше, че успяхме да ги убедим да има най-малко една публикация във вестник “Македонска естрада ” на български език, който до 1991 година се издава на чист български език и от този момент е единствено на британски. Така ние ще засвидетелстваме благодарност към това, което хората преди нас са свършили. ”, добави той.

Според него това ще разреши на всеки да има достъп до този списък, а не да се управлява от това какво е споделила дадена медия или какво се учи в учебното заведение, “защото всеки знае какво се учи в учебните заведения в Македония в днешно време ”.

“Това ще даде достъп на всеки да види какво е била МПО, защо са се борили, кой е основал МПО - че това е българска организация, основана от Македония, емигранти в Америка ”, показа въодушевено президентът на чаптър “Пирин ”.

Другата “малка победа ”, по думите му, е, че са направени промени в устава. Те гласят: ”През 1922 година македонски българи сътвориха организацията МПО. ”

“След повече от 100 години българите в Македония към момента са гонени, дискриминирани, унизени, бити - това се случва от Освобождението ни от турско иго до ден сегашен ”, възнегодува Красимир Костов. И приключва: “Нашата цел, както и задачата на МПО, е била постоянно да има публичност за това. Ние по тази причина сме пристигнали в Америка, тъй като в Америка има независимост на словото, можеш да кажеш каквото поискаш и това се прави от хората, които са основали МПО ”.

Позицията на чаптър “Пирин ” намира своя бранител в лицето на досегашния президент на МПО Ник Стефанов.

“Аз гласувах за предлагането на чаптър “Пирин ”, жители на други страни да имат право да бъдат членове на Централния комитет. Мисля, че те са прави. Но болшинството от гласувалите бяха срещу и те не съумяха да го прокарат. Аз споделих, че би трябвало да дадем глас на нашите членове отвън страната и идната година още веднъж ще се върнем към този въпрос. Разрешението на въпроса би трябвало да бъде да дадем глас на тази група ”, сподели той пред БГНЕС.

Ник Стефанов изясни и своята визия за задачата на организацията.

“Целта на МПО е да опази наследството, идентичността и българските корени ”, сподели той.

За члена на Централния комитет и президент на чаптър “Свобода ” Грег Чачов е значима друга една задача на организацията.

“Важно е да разберем кои сме ние македонците и македонските американци. Моите деца и децата на другите емигранти заслужават да знаят кои са техните баби и дядовци и какво са претърпели ”, сподели той.

Чачов е убеден, че организацията се движи в вярната посока.

“Казват, че доста хора си потеглят от организацията. Не е по този начин. Ние сме тук, всяка година, и ще продължаваме да бъдем. Защото е значимо да поддържаме тези идеали ”, заключи той.

Днес бе и денят, в който МПО избра собствен нов Централен комитет и нов президент.

За президент на Македонската патриотична организация бе определен Матю Стефанов, наследник на досегашния президент Ник Стефанов. Новите членове на Централния комитет са Стив Протогеро от чаптър “Костур ” Форт Уейн, Себастиян Лебамов - внук на някогашния президент на МПО и някогашен редактор на “Македонска естрада ” Иван Лебамов, Стив Петров - избран отново като член на Централен комитет и Анджи Чачов - щерка на президента на чаптър “Свобода ” Грег Чачов.

“Много съм разчувствана да бъда част от това. Аз съм 4-о потомство потомка на емигранти и се надявам да накарам фамилията ми да се гордее с мен ”, сподели пред камерата на БГНЕС Анджи Чачов.

Нейният дядо е един от създателите на МПО. И може би точно в негово име задачата й е: “Да опазя това, което е направено през тези 101 години и да го върна в бъдещия дневен ред още веднъж, да привлека повече младежи и просто да опазя наследството ”, са нейните думи.

Вечерта на втория ден на конгреса на МПО беше отдадена на заниманието на стотиците посетители с достоверни песни и танци, неподготвено пица-парти за всички делегати и по този начин нареченият Nostalgic Songfest, на който се пяха песни на български език - песни, оставени като завещание от родителите, дядовците и бабите на всички присъстващи на 101-вата годишнина от основаването на Македонската патриотична организация.

На събитието участват видни членове и дейни деятели, свързани с Македонската патриотична организация, измежду които домакините от клуба на МПО в Кълъмбъс в лицето на Грегъри Чачов, канадец, потомък на македонски българи и президент на чаптър “Свобода ”, Ник Стефанов, президент на МПО, както и доста представители на македонските българи от новата емиграция в Северна Америка. Официален посетител на събитието е генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. Сред формалните поканени лица е и изпълнителният шеф на Агенция БГНЕС Петър Колев. Присъстват над 400 представители на потомците на българската емиграция от района на Македония. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР