„Македонската опозиция реагира остро, защото ако това така наречено френско

...
„Македонската опозиция реагира остро, защото ако това така наречено френско
Коментари Харесай

Иван Георгиев: Във френското предложение няма македонски език и българско малцинство


„ Македонската съпротива реагира остро, тъй като в случай че това по този начин наречено френско предложение, което в действителност е предложение на Европейския съюз, на процедура ще трансформира двустранния спор сред България и Северна Македония в един сериозен проблем на Северна Македония с всички останали страни членки на Европейския съюз и с институциите, които го съставляват “, сподели журналистът на bTV и анализатор на българо-македонските връзки Иван Георгиев в „ 120 минути “.

„ Тяхното бъдещо присъединение на процедура ще зависи напълно от изпълняването на договореностите с България, на рекомендациите, които са записани в последната резолюция по отчета за напредъка на Северна Македония от 2021 година На процедура в това френско, по този начин наречено френско предложение, е записано в групата от (преговорни) глави, която е наречена фундаментална - там е записано, че Македония преди всичко би трябвало да извършват контракта си с България. Припомням на нашите фенове, че вътре в този контракт за добросъседство с България е записана и общата ни история “, сподели Георгиев.

„ Не единствено това в по този начин нареченото френско предложение е записано, че Северна Македония би трябвало да извършва по пътя си към Европейския съюз и всички решения на европейските институции до този миг и рекомендации, които са взети. Ще напомня нашите фенове една резолюция, която беше гласувана на 19 май тази година от Европейския парламент по отношение на отчета за напредъка на Република Северна Македония по пътя към Европейския съюз, на която резолюция съгласно мен в България българските политици не ѝ се обърна изключително доста внимание. В тази резолюция е записано съответно с тъкмо тези думи, че Северна Македония би трябвало да приключи всеки опит или разпространяването на езика на омразата. Всеки опит за заличаване на монументи на културата или на културно завещание, разбирай българско културно завещание, да промени учебниците, които се по които се преподава в Република Северна Македония, да отвори архивите на УДБА (Управлението за държавна безбедност) или на тайните служби, като се преследват и се изобличат всички преследвания и закононарушения против хората, които имат български етнос и българско съзнание по времето на Титова Югославия. Всичко това, за което десетилетия наред българите и от едната, и от другата страна на границата жадуват и бленуват всичко това на процедура е записано в тези документи и оттук насетне управляващите в Северна Македония към този момент ще би трябвало да се изправят против личната си съвест и против личната си митология по пътя си към Европейския съюз “, добави Георгиев.

„ Много деликатно направих усилието да погледна в по този начин нареченото френско предложение - в този документ няма дефиниция македонски език. Нашите европейски сътрудници на процедура са се съобразили с българските претенции по този въпрос. Предстои преди фактическото начало на договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз, приемане на декларация от страна на България и Република Северна Македония във връзка с езика. Тоест няма такава дефиниция въобще. И още нещо - както няма дефиниция българско малцинство. Има дефиниция minorities and communities, което на български значи малцинства и общности”, сподели Георгиев.

За реакциите на политически водачи в България на така наречен френско предложение Георгиев разяснява: „ Моето схващане е, че в действителност въобще не става дума за Македония. Става въпрос за нещо напълно друго “.

Като образец той уточни една партия, която желае референдум за излизане на България от Европейски Съюз поради Македония.

Ако македонските управляващи не одобряват предлагането и Албания стартира договаряния с Европейски Съюз, държавното управление в Скопие ще падне, предвижда Георгиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР