Македония е сложна държава. Историята е важна. Изкривявания винаги е

...
Македония е сложна държава. Историята е важна. Изкривявания винаги е
Коментари Харесай

Филип Димитров: Няма как да постигнем съгласие с РСМ, ако не си говорим като равни

Македония е комплицирана страна. Историята е значима. Изкривявания постоянно е имало, само че в света в последна сметка се постановат по-убедителните доводи. Обратните доизгасват провинциално затворени. По нашите краища май не всички схващат, че политиката не с просто пазарлък. Трябва първо да докажеш кой си и какъв си и едвам тогава да искаш поддръжка. Това съобщи пред БГНЕС актуалният парламентарен арбитър Филип Димитров, някогашен министър председател на България (8 ноември 1991 - 31 декември 1992 г.) и ръководител на Съюз на демократичните сили (декември 1990 - края на 1994 г.). На 15 януари 1992 година той оповестява пред Народното събрание решението за безусловното признание от страна на България на Република Македония.

Запитан коя е била водещата причина за признаването на македонската самостоятелност преди 30 години той разясни, че въпросът не е бил дали да признаем, а по кое време и по какъв начин.

" Войната в Хърватска продължаваше, без значение от примирието при започване на януари и заплахата от нахлуване над една от никого непризната Македония беше осезателна. Представяте ли си какви маси от бежанци биха се насочили към България и какъв брой неконтролируема би станала обстановката, в случай че трябваше да се оправяме с това сами? Знаехме, че Турция разисква бързо признание, само че тя не би била директно наранена. А ние единствено с уверено държание можехме да разчитаме да притеглим интернационална поддръжка в сходна обстановка. Бяхме известни като най-верния комунистически спътник . Наблюдавайки националистичните прояви в Гърция западните страни не бяха наясно какво да чакат от нас и без ясно държание биха заели изчаквателна позиция. Нямаше време за съмнения. В това време Бригадир Аспарухов естествено ни плашеше с разследващи данни, че в случай че признаем, Югоармията ще нахлуе в България, само че най-малко аз си давах сметка, че даже и да не лъже, в случай че загатват нас, а не Македония, това още е единствено плашене ", изясни тогавашната обстановка Димитров. Той добави, че в оня миг е имало възторг за освобождението на Македония. Ако обаче тогава е дал време да се изпоиздигнат всички патриотични лозунги, имало шансове от националистично замайване. Тогава по негови думи последствията са щели да са мрачни.
 Кирил Петков слага ново начало в разговора с РСМ с първа аудиенция в Скопие
Кирил Петков слага ново начало в разговора с РСМ с първа аудиенция в Скопие

Премиерът ще посети западната ни съседка на 18 януари

" Ставаше въпрос за бъдещето на България като западна страна. Гърция към този момент беше в фамилията, до момента в който ние се домогвахме до Европа и НАТО, освен това с ужасната известност на най-съветския измежду спътниците на одеве разпадналия се Съюз на съветските социалистически републики. Не можехме да си позволим да пропуснем опцията да се заявим като една от страните, които действително се стремят към европейска и атлантическа интеграция " , безапелационен бе Димитров.

На въпрос кой е бил водещият в това историческо решение, сегашният парламентарен арбитър посочи, че по Конституция единствено държавното управление може да реши признание - Народното събрание и президентът нямат такива пълномощия.

" В съответната обстановка президентът Желев, въпреки че по принцип беше склонен с признаването, беше внимателен, защото беше на избори сред първи и втори тур. След като приехме решението, някой от министрите започнаха да се двоумят. Накрая се наложи да поема отговорността самичък. Разбира се, мнозина ме подкрепяха, само че отговорността беше единствено на министър-председателя ", заключи той.
 В РСМ уверени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за участие в Европейски Съюз
В РСМ уверени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за участие в Европейски Съюз

Бил реализиран прогрес при построяването на доверието сред двете страни

По отношение на интернационалната реакция и тази на прилежащите страни Димитров напомни, че Германия към този момент е била признала Словения и Хърватска, а Турция и Съединени американски щати са признали Македония скоро след нас. Обединена Европа нямаше по какъв начин да признае поради Гърция, само че въпреки всичко при английското председателство изпрати мониторингова задача по границата, за което най-вече ние бяхме упорствали, уточни още той.

" Обичам да изтъквам английския дипломат Ричард Томас. Когато още в очакване на решението на Комисията Бадентер сондирахме позицията на огромните ни сътрудници, той сподели: " Ако признаете, ние, несъмнено, няма да ви подкрепим. Ако не признаете, просто няма да ви разберем. " По нашите краища май не всички схващат, че политиката не е просто пазарлък. Трябва първо да докажеш кой си и какъв си и едвам тогава да искаш поддръжка ", посочи някогашният министър председател.

Според него при казуса ни с РСМ не е продуктивно да търсим паралели с Австрия и Германия или с Англия и Съединени американски щати.
 Предателство на българската идея в РСМ било политическо самоубийство
Предателство на българската идея в РСМ било политическо самоубийство

Не може да жертваме българската еднаквост в името на бизнес връзки, уверен Кирил Топалов

" Македония е комплицирана страна , както признава и Охридското съглашение. Но има други образци. При всички исторически връзки, не назовават валонците французи. Повечето фламандци се сърдят, в случай че им кажеш, че приказват холандски. Никой не слага въпроса за какво в центъра на Брюксел има монумент на Егмонт и Хорн, още по-малко каква тъкмо е тяхната националност. Но позволявам, че и там във фейсбук има и злобни, и дебелашки постове ", разяснява Димитров.

По негови думи историята е доста значима, само че разбирането за нея се избистря с времето. В последна сметка се налагала тезата, която е била показана по-убедително. Изкривявания постоянно е имало, само че в света в последна се постановат по-убедителните доводи. Обратните доизгасват провинциално затворени, заключи той и посочи, че това се случва, в случай че няма контрареакция заради неспокойствие от надменност или извиване на ръце.
 Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа
Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Очаква незабавни диалози

Запитан за неговото решение за излаз от актуалната обстановка с РСМ, Димитров акцентира, че не е в състояние да " дава ум на държавното управление ". Лично той обаче бил уверен, че няма по какъв начин да се реализира единодушие, в случай че не си приказваме като равни, без снизходително отношение , без " набиване на обръчите ".

" Проблеми и търкания не може да няма, само че те се изглаждат с времето в случай че даже единствено единият, по-възможност по-силният, дава положителни сигнали. Но в случай че в едно разграничено семейство единият тропа с крайник и вика: " Как по този начин няма да ме обичаш! Я по какъв начин ме обичаше преди 10 години! ", това звучи много неуместно, нали? Любов и почитание не се търсят посредством съд. Затова аз признах абсолютно. След което незабавно наскачаха стоянганевци и сходни да изясняват по какъв начин не сме били признали език или нация, или Бог знае още какво ", заключи Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР