Македонистката организация ОМО Илинден получи нов отказ да бъде регистрирана

...
Македонистката организация ОМО Илинден получи нов отказ да бъде регистрирана
Коментари Харесай

Пак отказаха регистрация на ОМО Илинден, искат да се учи македонски език у нас

Македонистката организация ОМО Илинден получи нов отвод да бъде записана като съдружие. В Агенцията по вписванията е било подадено заявление от ръководителя Кирил Тилев, само че получил отвод, обжалван по-късно в Окръжния съд в Благоевград.

Магистратите потвърдиха отхвърли на Агенцията. Според Устава на сдружението, учредено от шестима души, ОМО Илинден щяла да се бори за " отбрана на македонското национално нематериално културно завещание, което е подложено на геноцид от страна на българските културни институции ".

Омовци желаят и да основават отбор за разпространение на македонското певческо изкуство и предпазване на македонския фонд от национални песни.

Друга цел, която си слагат е " в главното и междинното обучение в България да се вкара проучване на македонски език и история ", както и да се обезпечи непосредствено приемане на радио и телевизионни излъчвания на македонски език от районен съд Македония ". Щели да се борят и за обществената интеграция и личностната реализация на македонците в България, както и да имат достъп до печата, радиото и малкия екран, с цел да излагат своята история и просвета, а също по този начин да имат право на отговор при пропагандна операция към македонската история и просвета.

Съдът обаче откри, че сдружението е планувано да развива активност в частна изгода, а в устава му има цели, касаещи неустановен, необятен и безграничен кръг от лица, което значи, че ще развива активност в социална изгода. Това води до комплициране дали е в частна или в социална изгода и поради това съдът удостовери отвод от регистрация.

Все повече замирисва на фракционизъм .

Снимка: infomreja.bg
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР