Макар вносът на китайски продукти в САЩ цялостно да е

...
Макар вносът на китайски продукти в САЩ цялостно да е
Коментари Харесай

Успя ли търговската война между САЩ и Китай да отдалечи двете икономики

Макар вносът на китайски артикули в Съединени американски щати изцяло да е намалял през последните четири години, резултатът от митата не е еднопосочен. Търговията с азиатската страна внезапно спада непосредствено след налагане на митата и в допълнение се намалява при първични потрес от пандемията наред с общата търговия. Множество изследвания регистрират негативното влияние на комерсиалната война върху стопанската система на Съединени американски щати.
В продължение на десетилетия стопанските системи на Съединени американски щати и Китай бяха тясно свързани между тях, до момента в който през 2018 година президентът Доналд Тръмп не стартира комерсиална война сред двете страни с налагането на високи мита върху вноса на голям брой артикули, а политиката на протекционизъм беше продължена и по времето на Джо Байдън. Макар вносът на китайски артикули в Съединени американски щати изцяло да е намалял през последните четири години, резултатът от митата не е еднопосочен. От една страна, вносът на полупроводници, хардуер, потребителска електроника, както и на облекла, мебели и обувки, фрапантно се е намалил, демонстрира изследване на Peterson Institute for International Economics. Но от друга, китайските преносими компютри, компютърни монитори, телефони, конзоли за видеоигри и играчки са станали даже по-популярни на американския пазар, откакто тяхното търсене набъбна по време на пандемията.

Политиците наподобяват решени да понижат икономическата взаимозависимост сред двете страни. Освен геополитическото напрежение желанието за диверсификация на вноса и за създаване на по-устойчиви вериги за доставки също играе в интерес на отдалечаването на двете най-големи стопански системи. Отношенията сред тях се утежниха, откакто Китай стартира нападателно да присвоява западни технологии, да употребява държавни дотации, с цел да получи пазарен дял в основни световни промишлености и да влага в усилване на армията си. В същото време преместването на фабрично произвеждане от Съединени американски щати в Китай е лишило американски работни места, без да основава нови, показват анализатори. Тръмп стартира опълчването през 2018 година, като упрекна Пекин в нелоялни търговски практики и кражба на интелектуална благосъстоятелност и наложи 25-процентни мита върху импорт на стойност към 250 милиарда $, а след това още към 102 милиарда $ бяха обхванати от 7.5-процентни ставки.
Реклама
Макар политиците да чакат скъсването на зависимостта сред двете стопански системи да донесе дълготрайни изгоди, то идва с непосредствена цена, която компаниите и потребителите заплащат под формата на дефицит на някои артикули и по-високи цени, предизвестява проучването на Peterson Institute.

Днес цялостният импорт на китайски артикули в Съединени американски щати остава много под наклонността си отпреди комерсиалната война и едвам неотдавна съумя още веднъж да доближи равнищата си от юни 2018 година , до момента в който този от останалия свят е повишен с 38%. Сега Китай е източник на 18% от американския импорт спрямо 22% преди. Търговията с азиатската страна внезапно спада непосредствено след налагане на митата и в допълнение се намалява при първични потрес от пандемията наред с общата търговия.
Разнопосочни резултати
Въпреки общата наклонност американският импорт на някои китайски артикули като преносими компютри и компютърни монитори, телефони, конзоли за видеоигри и играчки е повишен. Причината е както нарасналото търсене по време на коронавирус, по този начин и неналичието на мито върху тях. Вносът на тези артикули от Китай в този момент е с 50% нагоре спрямо преди комерсиалната война и тежестта им нараства, а техният импорт от останалия свят също пораства, само че по-бавно. Китай остава източник на 92% от вноса на преносими компютри и компютърни монитори в Съединени американски щати, на 74% от телефоните и 90% от конзолите за видеоигри. Администрацията на Тръмп съзнателно пропусна тези артикули евентуално с цел да избегне растеж на цените на разпознаваемите и известни измежду потребителите артикули. Белият дом първо отсрочи обмитяването им преди празничния сезон, а след това напълно се отхвърли.
Реклама
На другия полюс са продуктите с 25-процентна ставка, чийто импорт е най-засегнат. В тази група главно влизат междинни артикули, употребявани в производството, и финансово съоръжение. Това води до по-високи разноски за компаниите, които са принудени или да продължат да внасят от Китай на по-висока цена, или да открият връзки с нови снабдители, което също излиза скъпо.

Американският импорт на IT хардуер и потребителска електроника като мрежови сървъри, модеми, рутери, безжични слушалки и смарт часовници от Китай е намалял с 62%, до момента в който този от останалата част на света е повишен съвсем с толкоз. Делът на китайските артикули в тази сфера се е свил с близо две трети, а Мексико и Тайван изплуват като различни снабдители. Сред най-засегнатите са още авточастите и обзавеждането за дома.

Китайските полупроводници, които представляваха близо половината от вноса на този съставен елемент в Съединени американски щати, остават с към една четвърт надолу. Заради дефицита на чипове по време на пандемията някои компании за коли и битова техника се наложи да свият производството, а изгубеният импорт от Китай към момента не е заместен от други източници. Причината е, че компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company или южнокорейската Samsung създават по-модерни и печеливши чипове и нямат свободен потенциал, нито желанието да заместят софтуерно по-старите, само че към момента нужни китайски чипове.

Трета група артикули са такива, чийто импорт пораства, въпреки и по-бавно поради наложените мита. Такива са да вземем за пример облеклата и обувките, фитнес уредите и литиевите акумулатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР