Макар вълненията по улиците на Франция постепенно да намаляват, положението

...
Макар вълненията по улиците на Франция постепенно да намаляват, положението
Коментари Харесай

Размирици във Франция: най-много печели крайната десница?

Макар вълненията по улиците на Франция последователно да понижават, ситуацията към момента не се е нормализирало. След убийството на 17-годишния Наел, който беше убит от служител на реда, в редица френски градове хората дадоха израз на гнева си към страната и нейните институции.

Насилието се изля главно към знаците на републиката, полицейските сектори, учебните заведения и най-много - кметствата. В резултат от вълненията се стигна до над 3000 ареста.

Крайнодесните могат да завоюват от размириците

Особено тежко беше нападението против дома на кмета на парижкото преградие Лей ле роз, където се вряза горяща кола. Съпругата му пострада при опита да избяга с двете им деца. Като отговор на атаката в цяла Франция пред кметствата излязоха жители, с цел да показват взаимност. 

От целия този безпорядък в страната може да завоюва най-вече дясноекстремистката партия " Национално обединяване ".

Много френски политици осъдиха убийството на 17-годишния Наел. Президентът Еманюел Макрон дефинира действието като " необяснимо "  и " непростимо ". Както центристите, по този начин и левицата приканиха за взаимност с майката на 17-годишното момче, която изгуби детето си.

Но не всички партии показват цялостна взаимност със фамилията на жертвата. Председателят на консервативната партия " Републиканците "  Ерик Сиоти кардинално изрази състрадание, само че в същото време посочи, че би трябвало да се изчакат резултатите от следствието, преди служителят на реда да бъде съден. Сиоти прикани и за въвеждането на изключително състояние поради вълненията. То би дало на управляващите изключителни компетенции, в това число да ограничат свободата на събиране и да правят претършуване на жилища.

Партията на льо Пен и нейната " стратегия на вратовръзката "

Марин льо Пен също съобщи, че би трябвало да се изчакат резултатите от следствията против служителя на реда. Лидерката на " Национално обединяване " във френския парламент обаче счита, че изключително състояние би трябвало да се вкара единствено в случай че обстановката се утежни.

Юристът Бенямин Морел назовава тази линия на държание " тактика на вратовръзката ". От няколко години насам партията " Национално обединяване "  се стреми да наподобява по-умерена, показва той. " Те носят костюми и вратовръзки и към този момент заобикалят доста радикалните изявления. "

Морел споделя пред Дъждовни води, че по време на настоящата рецесия " Национално обединяване "  са съвсем в синхрон с Макрон. " Във Франция, за разлика от други страни като Германия, те не могат да дойдат на власт посредством коалиция. На президентските избори те би трябвало да заемат първо място и по тази причина се стремят да привлекат оптимален брой гласоподаватели. "

Някои от членовете на партия обаче надалеч не са омекотили тона, добавя политологът Жил Ивалди. Той дава образец с водача на партията Жордан Бардела. 27-годишният политик, който е от мигрантски генезис, приказва за " брутализиране на обществото заради абсолютно безумната имиграционна политика "  и дава обещание да експулсира всички " задгранични нарушители "  от страната, в случай че " Национално обединяване "  спечели идващите президентски избори през 2027-а година.

Докато Марин льо Пен приказва умерено, Жордан Бардела не пести острите си думи против мигрантите.Снимка: Alain Jocard/AFP/Getty Images

" Партията организира двойна тактика, посредством която обслужва както обичайните рискови гласоподаватели, по този начин и евентуални нови последователи, които се тормозят за сигурността си и гледат на " Национално обединяване " като на партия, която в този момент около Льо Пен наподобява допустима ", изяснява Ивалди.

Как " Републиканците " оказват помощ на льо Пен

Програмата на " Национално обединяване "  си остава расистка, споделя пред Дъждовни води политологът Силвен Крепон. " Партията желае да постави завършек на всяка миграция от страните отвън Европейски Съюз и е твърдо срещу полезности като интеграцията и равноправието. "

" Дори Марин льо Пен да не акцентира това категорично, всички знаят, че нейната партия постоянно стоварва виновността за престъпността във Франция на мигрантите. И когато други политици като Сиоти споделят същото, това единствено оказва помощ на " Национално обединяване ", тъй като гласоподавателите ще гласоподават по-скоро за оригинала, в сравнение с за негово копие ", изяснява Крепон. Тази тактика очевидно работи: на последните президентски избори предходната година Льо Пен получи 41,5 % от гласовете. През 2017-а година процентите ѝ бяха единствено 34.

Тримата учени са единомислещи, че настоящата рецесия единствено може да помогне на десните екстремисти. Свидетелство за това се открива в извършените две дарителски акции - за фамилията на убития Наел се събраха 260 000 евро, а за фамилията на произвелия стрелбата служител на реда - над 1,2 милиона.

Размириците по френските улици не престават дни наред.Снимка: Cyril Dodergny/picture alliance/dpa/MAXPPP

" Единственият метод за опълчване на десните, е да се запълнят пукнатините в обществото, с цел да може в бъдеще да не се стига до безредици в предградията. За задачата са нужни същностни промени, да вземем за пример промяна в полицията ", споделя счита социологът Мишел Кокореф.

Дори правителството на президента Макрон фактически да се заеме със съответните промени, ще е належащо време, с цел да се усети резултатът от тях. А до идващите президентски избори има единствено четири години.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР