Макар преди ден Организацията страните износителки на петрол (ОПЕК) да

...
Макар преди ден Организацията страните износителки на петрол (ОПЕК) да
Коментари Харесай

Русия убедена, че въглеводородите ще задържат лъвския пай в световната енергетика

Макар преди ден Организацията страните експортьорки на нефт (ОПЕК) да призна пред иден, че идва краят на петролната епоха за развитите страни, Русия е уверена, че до 2050 година въглеводородите ще запазят лъвския къс в световния енергиен баланс. Това ще стане макар възходящото търсене на възобновими енергийни източници и водород, счита енергийният министър Александър Новак, който се включи в провеждащата се онлайн Световната енергийна седмица, представен от организация ТАСС в петък.

Министърът описа за неотдавнашна среща на съветски представители с немски сътрудници, след която са се договорили да подпишат меморандум за взаимни проучвания в региона на водородната сила.

По думите на Новак бъдещето на водорода има огромен капацитет и неговият дял в енергийния баланс може да стигне до 25 %.

В четвъртък в годишния си отчет ОПЕК уточни, че възобновяване на търсенето на нефт в света в кратковременен и дълготраен проект ще пристигна от разрастващите се страни. За развитите страни епохата на петрола към този момент е завършила - през идните пет години потреблението в тях ще спадне с 1.1 милиона барела дневно, предвижда картелът.

След фрапантен спад от 9 милиона барела дневно през 2020 година, международното търсене на нефт ще стартира да се възвръща следващата година и може да доближи предкризисното равнище от 99,8 милиона барела дневно през 2022 година, сочи отчетът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР