Макар животът в София да става все по-труден, това не

...
Макар животът в София да става все по-труден, това не
Коментари Харесай

Цените притискат все повече българи

Макар животът в София да става все по-труден, това не секва новите талази преселници от провинцията. Въпрос на обществен статус, финансови благоприятни условия и позиция са цените в столицата спрямо тези в други европейски столици.

 

Според платформата numbeo.com за естествен живот на 4-членно семейство в София, са нужни 4 352 лева, само че в случай, че живее в лично жилище. Ако сте чартърен, би трябвало да добавите още 800 лева и сумата надвишава 5 300 лева на процедура това значи, че чистият приход на двамата родители би трябвало да е 2 700 лева, с цел да доближат нужния най-малко.

 

Заплатите в столицата обаче постоянно са под тази сума, въпреки съгласно статистиката междинният приход към този момент да е 2 500 лева Според софиянци обаче тази сума също е незадоволителна, защото имат изключителни ежемесечни разноски за доктор, стоматолог, медикаменти, извънкласни занимания на децата и други, които са по най-малко 100 лв. месечно.

 

Цените в София са с 56.3% по-ниски спрямо тези в Ню Йорк, като показателят за цената на живот е 348-ми от общо 555 водещи града по света. В прилежащ Букурещ животът също е по-скъп и той се подрежда на 360-а позиция в тази ранглиста, а Атина е на 260-то място.

 

В съпоставяне с приходите, цените на парцелите в София, са същински разкош за множеството българи. Според националната американска статистика, междинната цена на парцел в Манхатън е 2 млн. $, което при междинен приход на живеещите от 127 919 $ на година, прави съотношението цена на парцел – приход на равнище от 15.6. за София това съответствие е 6.5, в Букурещ – 5.9, а в Атина – 5.2.

 

Поскъпването на артикули от първа нужда е главен фактор за стандарта на живот. Макар инфлацията у нас да се е свила на половина за една година, цените за потребителите не престават да порастват и най-значително повишаване се вижда при храните и горивата. При високите цени на млечни произведения, самун, месо, плодове и зеленчуци, столичани със заплата под 3 000 лв. не смогват да изпълнят хладилника.

 

Отоплението през зимата също е сериозен удар по джоба. Според груби калкулации междинната сметка за отопление е към 150 лв., плюс вода и ток, скача на 250 и това е минимална сума за апартамент.

Инфо: Уикенд

Тагове: София Стандарт цени собствено жилище наем храна отопление
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР