Макар институтът на помилването да е познат на наказателното ни

...
Макар институтът на помилването да е познат на наказателното ни
Коментари Харесай

Премиера на „Помилването в наказателното право и в практиката на държавния глава” от доц. д-р Ива Пушкарова

Макар институтът на помилването да е прочут на наказателното ни право от Освобождението, то остава едва познато, а самата процедура върху него в никакъв случай не е подлагана на разбор.

„ Помилването по българското наказателно право и в практиката на президента “ от доцент доктор Ива Пушкарова е първото издание, което в класифициран тип прави подробен разбор на случаите на опрощение след 1945 година

В него някогашният ръководител на Комисията по помилването преглежда в детайли главните характерности на помилването, другите типове опрощение и техните учредения, ограничавания и приложно поле и го разграничава от други правни институти. Това е и първата цялостна типология на решените случаи на опрощение.

Със познания от разнообразни филантропични науки е построена единна система от критерии и подходи за преценка на приложимостта и типа на помилването, разрешаване на конкуренцията му с институти на наказателното, процесуалното и наказателноизпълнителното право и установяване на най-справедливото всред различни правни решения в комплицирани и необикновени житейски обстановки. Особено забавен и приносен е анализът на практиката на Комисията по помилването и излагане и класифициране на съответни случаи, които тя е разгледала.



Книгата предлага прозрения за цялостното влияние на правната система върху наказаните и предизвиква към осмисляне на общественото значение на наказването и поправянето посредством взор към съответни човешки ориси и процеси в правораздаването.
Изследването на доцент доктор Пушкарова е в детайли и налично четиво, уместно за практикуващи адвокати и студенти по право, само че и за експерти от други филантропични области, от законодателната и изпълнителната власт, наказателноизпълнителните органи, закрилни институции и необятен набор специалисти, ангажирани с решение на проблеми, свързани с налагане на наказване.

Премиерата на „ Помилването по българското наказателно право и в практиката на президента “ ще се организира от 17:30 ч. на 26 октомври 2020 година в „ Шератон Хотел Балкан” (пл. „ Св. Неделя” 5), а книгата ще показа някогашният основен прокурор на Република България и сегашен ръководител на Конституционния съд проф. д.ю.н Борис Велчев. Входът е свободен в границите на откритите противоепидемични ограничения, а детайлности за събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/783624312415777/

Ива Пушкарова е приключила право (и история като втора специалност) в СУ,,Св. Климент Охридски” през 2002 година Специализирала е британско и европейско право в Университета в Кеймбридж (2002). От 2007 година постъпва в СУ като помощник към Катедрата по наказателноправни науки, където през 2009 година пази докторска дисертация, а от 2011 година е основен помощник. От 2011 година преподава наказателно право в Академията на Министерство на вътрешните работи, където е доцент от 2012 година От май 2011 година управлява проучвателен център Фондация за развиване на правораздаването, профилиран в мултидисциплинарни проучвания по правни проблеми. От 2018 година е непрекъснат учител в Националния институт на правораздаването, където води курсове по наказателноправни аспекти на домашното принуждение и индивидуализация на тежките санкции.



След 2005 година Пушкарова е специалист по проблеми на наказателното право и правата на индивида към Съвета на Европа, Европейската комисия, Световната банка и други и специализира в правенето на цялостни експертизи на успеваемостта на законодателството и правните промени. От март 2003 година до май 2011 година е изпълнителен шеф на Съюза на съдиите. От 2012 година до ноември 2017 година е Председател на Комисията по помилването към Президента на Република България, където вкарва промени, приети от Европейския съд по правата на индивида за най-хубава процедура (делото,,Харакчиев и Толумов с/у България “,,,А. Събев с/у България “ и др.). Научен редактор и член на публицистичната гилдия на сп. „ Теза “ (2011–2015).

Автор е на Концепцията за държавна наказателна политика за 2009–2010 година, на Концепцията за нов Наказателен кодекс (2009 г.) и на Концепцията за държавната политика в региона на правораздаването за детето (2011 г.), както и член на Работната група по разработване на план за нов Наказателен кодекс към Министъра на правораздаването (2009–2012 г). През 2018–2019 година създава първата цялостна оценка на успеваемостта на наказателното законодателство след 1950 година по възлагане от Министъра на правораздаването.
Носител на премията за млад академик на годината за 2012 година на СУ „ Св. Климент Охридски”.

„ Поправените причинители на закононарушение са обществено благосъстояние. Личният им път е изстрадано удостоверение на полезностите, по които обществото е устроено, и на преимуществата на непрестъпния живот. Тяхното коригиране е социална победа, която би било отлично да бъде посрещана с самопризнание и доверие в свят без рецидивна престъпност.”
Ива Пушкарова
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР