Макар и президентът на САЩ Доналд Тръмп както и преди

...
Макар и президентът на САЩ Доналд Тръмп както и преди
Коментари Харесай

NBC: Новото оръжие на Путин изкара Тръмп от кожата му

Макар и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп както и преди да се надява на стопляне на връзките с Владимир Путин, неотдавнашното заявление на съветския водач за това, че Москва има ново нуклеарно оръжие, „ изкара Тръмп от кожата му “, оповестява NBC News.

Както отбелязва каналът, в следствие по време на телефонния диалог по-късно Тръмп е декларирал на Путин, че в случай че се доближи до конкуренция във въоръжението, то той е уверен, че ще удържи победа в него. В Москва опровергаха, че е ставало дума за това по време на диалога.

В течение на няколко месеца съветниците на президента Доналд Тръмп по национална сигурност се опитваха да го убедят да подпише проект за доставка на най-ново американско оръжие на Киев, с цел да му помогне в битката против „ проруските “ сепаратисти, оповестява NBC News, базирайки се на свои източници от администрацията.

Когато президентът въпреки всичко се взема решение на сходно съществено изменение на политическия си курс, той приканва своите съветници да не разискват това решение обществено. В противоположен случай, съгласно Тръмп, това би развълнувало президента на Русия Владимир Путин.

„ Той не искаше да повдигаме тази тематика “, споделя служител от Белия дом. „ Той не желае да разисква този въпрос “.

Според служителите, увеличаващата се бездна сред решенията на Тръмп и неговата публична позиция във връзка с Русия е провокирана от очакванията му за стопляне на връзките с Путин и неговото директно отвращение да умиротвори медиите, които обръщат внимание на неговите връзки с съветския водач.

Според доста критици на Тръмп, неговата мека позиция във връзка с Путин е провокирана от това, че американският президент по някакъв метод е причастен към „ съветската интервенция “ на изборите.

В коридорите обаче напоследък Тръмп е почнал да се изрича по-рязко за Путин, само че по-скоро това изменение в държанието на американския водач е провокирано от това, че съветският му сътрудник „ го е провокирал “, а не в убедеността, че са съперници. Според един от чиновниците, заявката на Путин за това, че Русия има ново нуклеарно оръжие, способно да доближи до Съединени американски щати „ в действителност изкара президента от кожата му “.

Според източника от NBC News след речта на Путин Тръмп е позвънял на водачите на Франция, Германия и Англия, с цел да им каже, че съветският водач е направил „ рисково “ заявление и заради това би трябвало да се поддържат един различен.

Освен това, съгласно двамата служители, по време на телефонния диалог Тръмп е декларирал на Путин: „ Ако ви е нужна конкуренция във въоръжението, ние можем да я устроим, само че в нея ще удържа победа “. Тръмп е допълнил, че се надява думите на Путин да са предизборна реторика, споменавайки, че таман е подписал бюджет за защитата за 700 милиарда $.

След края на диалога президентът описа на публицистите само, че е провел „ доста прекрасен телефонен диалог “, а също по този начин и че възнамерява скоро да се срещне с Путин, с цел да обсъдят въпросите, свързани с конкуренцията на въоръжението.

Но разликите сред риториката на Тръмп и неговите дейности по повод към Русия още веднъж доближиха до общественото пространство, когато Съединени американски щати оповестиха за изгонването на 60 съветски дипломати поради отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал.

Това е и един от сериозните произшествия в връзките сред двете страни за цялото президентство на Доналд Тръмп, само че той не разяснява тази мярка. Освен това, той настоя за това, в формалното му заявление да бъде включена фразата, че той „ както преди желае да си сътрудничи с Русия “. По сходен метод Тръмп се държи и във връзка с новите американски наказания против Москва, наложени поради „ намесата на изборите “.

Според един от източниците, осведомен със обстановката, Тръмп се е изказал срещу новите наказания, заявявайки, че „ съветската интервенция “ не е оказала въздействие върху резултата от изборите, само че е почнал да сменя позицията си откакто Путин „ се е похвалил “ с новото си нуклеарно оръжие.

От момента на въвеждането на глобите Тръмп е давал на своите подчинени спорни инструкции във връзка на това, дали са длъжни да приказват обществено за това. В един миг той не е възразявал против това, само че от време на време е призовавал своите съветници да не повдигат тематиката.

Подобна обстановка подтикна съветниците на президента да трансформират метода си към него. Макар и след успеха на Путин на изборите фразата „ НЕ ПОЗДРАВЯВАЙ “ и да се появи на документите за брифинга, високопоставените съветници на президента взеха решение да не му оповестяват за това в джука форма, тъй като считат, че това няма да промени нищо.

„ Той ще приказва каквото си желае “, установи един от служителите. В резултат Тръмп, за смут, само че не и за учудване на съветниците си, въпреки всичко се обажда на Путин.

Според съветниците на президента, Тръмп е съумял да бъде уверен за нуждата от по-агресивен политически курс по повод към Русия с помощта на аргумента, че Путин уважа силата и най-хубавия метод да се реализиран положителни връзки с него е да бъдеш по-рязък с него.

„ Тръмп е твърдоглав “, означи един от служителите. „ Той счита, че подобряването на връзките с Русия ще бъде в интерес на Съединени американски щати и той в действителност счита, че ще се оправи с това “.

Излизащият в оставка държавен секретар Рекс Тилърсън се е опитал да убеди Тръмп да утвърди доставките на оръжието за Украйна. В рамките на този проект, срещу който е Русия, се допуска доставката на противотанкови ракети „ Джавелин “ - оръжие, което в течение на няколко години държавното управление в Киев желае да придобие. По свое време президентът Барак Обама неведнъж отхвърляше на Украйна тази молба заради опасения, че това ще докара до изостряне на връзките с Русия.

Когато този проект е квалифициран и се оказва на бюрото на Тръмп президентът показва угриженост, че доставките на оръжие може да засилят напрежението в връзките с Москва и да доведат до усилване на спора. Освен това Тръмп вижда в Украйна проблем за Европа, а също по този начин задава въпрос за какво му е нужно да се занимава с този въпрос. Той също по този начин е заявявал, че Киев би трябвало да заплати с пари за оръжието.

Въпреки това двойствеността на метода на Тръмп не завършва с това. След подписването на документа Тръмп се оплаква на своя консултант по националната сигурност Хърбърт Макмастър, че това решение може да докара до същинска война в Украйна. Макмастър, който неотдавна напусна Белия дом, отговори на президента, че войната там се води по този начин и по този начин.

Превод: Поглед.инфо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР