Макар и по-рядко, и български инвеститори се престрашиха и се

...
Макар и по-рядко, и български инвеститори се престрашиха и се
Коментари Харесай

Подарък с панделка: ТЕЦ и порт

Макар и по-рядко, и български вложители се престрашиха и се включиха в покупките през 2017-а.

Синът и дъщерята на някогашния министър на превоза в кабинета "Орешарски " Данаил Папазов купиха Топлоелектрическа централа "Варна " посредством компанията си "Сигда " ООД. Топлофикационното дружество е част от активите на чешката държавна компания CEZ Group, която от началото на годината води договаряния с евентуални купувачи на активите й у нас. Освен към централата те демонстрират интерес и към електроенергийната мрежа в Западна България, която чехите ръководят.

Сделката е финансирана с пари от банка и съгласно обява в Hospodarske Noviny в края на септември офертата за централата е за сума от към 50 млн. евро. Папазов, който е шеф на компанията покупател, обаче към този момент не е удостоверил такава сума. Идеята на купувача е да развива затворената централа. Но някои от чешките медии писаха, че ползата в действителност е поради пристанището на Топлоелектрическа централа "Варна ". То е едно от най-модерните сходни уреди у нас. Папазов пък е някогашен началник на пристанище Варна и има задоволително опит в ръководството на такива обекти.

Топлоелектрическа централа "Варна " беше една от базисните мощности за българската енергийна мрежа, само че от началото на 2015 година затвори порти, тъй като не успяваше да извърши европейските екологични правила. След извеждането на част от блоковете й от употреба мощността й в този момент е 630 мегавата .

Сделката към този момент мина и през ситото на Комисията за защита на конкуренцията. Според специалистите й вложителят ще извърши модернизиране на затворената Топлоелектрическа централа "Варна " и ще пусне в употреба блокове №4, 5 и 6. Очаква се те да преминат на газ и към този момент е почнало основаването на съответната газова апаратура. Според някои енергетици обаче самата електроцентрала става единствено за скрап. По-привлекателна била земята, върху която е ситуирана и е благосъстоятелност на сдружението.

Скромна опция за изява предложи на акционерите си и "БФБ-София ". Те овластиха през септември шефовете на сдружението да сключат договорка за придобиване на 217 664 елементарни поименни акции, представляващи 100% от капитала на "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД.

Реално след тази договорка сдружението остава под контрола на страната, само че вместо икономическото негов принципал към този момент ще е финансовото министерство. Но с по-малък дял. То е акционер в "БФБ-София " с 50.05%, а останалите бумаги са владеене на огромен брой частни вложители - банки и капиталови медиатори, които са нейни членове, както и на чуждeстранни акционери. Книжата се търгуват обществено.

Новината излезе в общественото пространство през юли. Припомняме, че интервенцията бе извършена и по експлицитното гледище на Европейската комисия, която изиска да се направи такава договорка още в края на 2015 година. Отделянето на борсата за ток от структурата на "Български енергиен холдинг " целеше да се понижи въздействието му и бе изискването да се приключи процедурата против злоупотребата с господстващо състояние на сдружението на пазара на едро на електрическа енергия в България, да се подсигурява повече бистрота в работата на енергийната борса.

В средата на август и държавното управление благослови тази договорка. Малко по-късно двете държавни компании - "БФБ-София " и БЕХ, оповестиха, че са се спазарили за цена от 5.2 млн. лв..

Акционерите на фондовата борса са одобрили и предлагането на мениджърите за продажба на държавни скъпи бумаги, притежавани от сдружението. Така ще се обезпечат средства за финансиране на договорката. Общата минимална пазарна стойност, избрана от лицензиран оценител, е 4 356 172 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР