Макар и от доста време да се знае, че на

...
Макар и от доста време да се знае, че на
Коментари Харесай

Ден първи от транспортната блокада на Пловдив, хаосът е налице

Макар и от много време да се знае, че на 27 декември влиза в действие нова краткотрайна скица за придвижване, а центърът се затваря, хаосът в Пловдив през днешния ден е голям, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Централният бул. " Цар Борис Трети Обединител " е към този момент отчасти спрян, коли въпреки всичко минават, въпреки и доста по- малко, а придвижването е пренасочено към дребни улици и успоредни булеварди в необятен център. Причината за транспортния безпорядък е решението на община Пловдив да издигне кула с височина 30 м навръх централния бул. за откриващото събитие на Европейската столица на културата на 12 януари. Времето, в което пловдивчани ще търпят дискомфорт, по думите на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи, е до 17 януари или 20 дни - нужни за монтажа, събитието и демонтажа на оборудването.

Обявяването на това изключително състояние явно не е стигнало до всички, тъй като много хора чакаха през днешния ден на нормалните си спирки в центъра и недоумяваха за какво се бавят рейсовете. И до момента в който централният бул. е съвсем запустял, в страничните улици и на избавителните аварийни булеварди тапите са големи. Днес е работен ден, само че мнозина сляха почивните дни, тъй че интензивността на трафика би трябвало да е по- слаба от естествената, само че все пак по бул. " Шести септември ", да вземем за пример, колите се движат със скорост 4-5 км в час и застиват в тапи през десетина метра. Малко таксита се виждат, сезонът за таксиметровите водачи явно няма да е добър и много от тях просто не са излезли. Още по-зле е ситуацията с градския превоз. Временната скица удължава маршрутите с по 7-8 и повече километра, а субсидии няма. Като контрамярка и поради тапите, и трите частни превозвача, които обслужват линиите в града, просто са понижили колите или на половина, или даже и повече. По линия 10 вместо нормалните 10 коли, пътуват четири. Не по-различно е ситуацията и с другите линии. Освен, че хората не са наясно към този момент кой рейс къде минава, те чакат и по половин час колите.

Предстоящото домакинство на града като културна столица на Европа би трябвало да радва пловдивчани, истината е, че животът им съществено се затруднява от през днешния ден. Задръствания има в наличните улици в целия необятен център, едвам към кварталите придвижването се възстановява.

На мястото, където ще бъде издигната кулата, причина за този безпорядък, през днешния ден се работеше по тротоарите. Все още не са пристигнали 14-те ТИР-а с монтажните детайли, набират се и служащи за сглобяването. Видимо пораства там само постройката, в която ще бъдат експонирани мозайките от Голямата базилика. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР