Макар и на броени епизоди от финала си, сериалът Откраднат

...
Макар и на броени епизоди от финала си, сериалът Откраднат
Коментари Харесай

Коя е ромката Надин от „Откраднат живот”?

Макар и на броени епизоди от финала си, сериалът „ Откраднат живот ” не стопира да стартира на телевизионния екран непознати за всеобщата аудитория лица. Сред тях през годините бяха Александър Алексиев, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Неда Спасова, Филип Буков и „ златният глас ” от дублажа Васил Бинев, които станаха звезди, с помощта на продукцията. В този лист към този момент е и първата ромка, приключила НАТФИЗ – Наталия Цекова. В последния сезон на сериала тя влезе в ролята на здравната сестра Надин, която накара доста фенове да се замислят за отношението си към етноса, от който произлиза.

Много от сътрудниците на Наталия Цекова в НАТФИЗ не знаели, че тя е ромка, преди самата актриса да им го каже. Кожата й е светла и с помощта на това младата жена страда от дискриминация доста по-рядко спрямо по-мургавите представители на етноса си. И все пак нерядко е била наранена само поради произхода си. Първият спомен, който съзнанието й пази, е от времето, когато била 3-годишна. Тръгнала на детска градина и, тъй като не познавала никого в групата, желала бързо да си откри другари. Отправила се към най-близкото до нея момиченце и го докоснала. „ Едно от момченцата – Младен се споделяше, още го помня – сподели на момичето: „ Не приказва с нея! Тя е от циганетата! ”, споделя актрисата.

Наталия е израснала в ромската махала на село Лесново, община Елин Пелин. Майка й е шивачка, а татко й цялостен живот е работил като стругар в Кремиковци. „ Нормални хора сме, постоянно сме си плащали тока и водата ”, споделя актрисата в едно свое тв изявление. Въпреки предразсъдъците, с които цялостен живот се сблъсква, момичето взема решение да стане актриса. „ Просто бях артистична. Родителите ми не харесваха тази специалност – кой родител желае детето му да стане артист? Но въпреки всичко ме поддържаха ”, спомня си младата жена. Явява се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, желязно готова. Приема я проф. Здравко Митков, при който са учили звезди като Калин Врачански, Силвия Петкова, Искра Донова и други Четири години по-късно актрисата става първата ромка в страната ни, приключила НАТФИЗ. След като взима тапия за бакалавър, приключва и магистратура в Академията, компетентност „ Публична тирада ”. Като студентка се среща със Здрава Каменова, която феновете на „ Откраднат живот ” познават в ролята на симпатичната лекар Кунка Атанасова. Освен актриса, тя е и създател на доста пиеси. Двете с Наталия стартират работа по общ план. „ Здрава не знаеше, че съм ромка. Разбра за това, когато я срещнах със фамилията си. И остана възхитена ”, споделя още актрисата. След тази среща проектът за спектакъла се избистря в главата на колежката й: „ Наталийо, давай да вършим моноспектакъл! ”, предлага Каменова. Така се ражда „ Цигански колела ” – зрелище за ромския етнос, с което Наталия Цекова незабавно стартира да получава предложения да посещение по сцените в цяла Европа.

Междувременно тя стига и до малкия екран. Предлагат й работа в утринното предаване „ По-иначе ” на телевизия „ Българе ”. Там пък работи с друга звезда от „ Откраднат живот ” – Гергана Стоянова, която извършва ролята на доктор Поли Грънчарова. Гергана е главната водеща на шоуто, а Наталия – ко-водещата. Двете дружно прекарват доста приятни часова в телевизионното студио, в което постоянно им гостуват артисти от сериала. Цекова се среща с всички тях доста преди да получи роля в продукцията.

В облика на здравната сестра Надин актрисата слага на дневен ред въпроси за дискриминирането, равните благоприятни условия и правото на всеки да търси обществена, професионална и социална реализация без значение от произхода си. Тя е уверена, че изкуството е най-хубавото средство, посредством което може да помогне на хората от своя етнос. Извън това работи и с деца от ромски генезис, само че признава, че й е мъчно. „ Когато си израснал в гето, когато цялостен живот си бил сополив, въшлив и без обувки, какво ще искаш? Изкуство ли? ”, изяснява усложненията си Наталия. Според нея е нужно страната да се откри с консолидираното на хората от гетата посредством действително работещи политики, а освен на думи.

С всичко, с което се занимава, младата жена е горделивост за фамилията си. Миналата есен обаче тя претърпява голяма покруса – губи татко си, който си отива от Ковид-19. Човекът се разболява по време на пика на втората вълна на заболяването в страната ни. Има всички признаци, които коронавирусът предизвиква, само че тестванията му са негативни. Актрисата е безапелационна, че лекарите не са положили задоволително грижи, с цел да спасят живота му. Малко откакто го погребва, самата тя също се разболява. Нейният тест също е негативен, само че демонстрира всички признаци на Ковид. До ден сегашен не може да си изясни това, което й се случва в оня миг, писа Уикенд.

След финала на „ Откраднат живот ” Наталия счита да продължава да основава изкуство с ромска тема. За нея това е въпрос на предопределение. А единственото нещо в живота си, за което съжалява, е че не се е омъжила, когато е била 20-годишна. „ Сега към този момент имам по-високи условия, по-трудно се неистина и кой знае дали ще се реша? ”, чуди се актрисата.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР