Макар и малка, католическата общност в България е представлява сериозен

...
Макар и малка, католическата общност в България е представлява сериозен
Коментари Харесай

ДС е следяла всички католически свещеници в България

Макар и дребна, католическата общественост в България е съставлява сериозен интерес и изключително тормозила Държавна сигурност (ДС). Според документи от новия алманах на Комисията по досиетата " Държавна сигурност и вероизповеданията - мюсюлманско вероизповедание и католическата черква в България " службите са се заели да " осветляват желанията на католици и евангелисти " още от 1948 година

Като вероятни източници на " буржоазно-капиталистическа агитация " са проучвани католическите пансиони, учебни заведения, сиропиталища, лечебни заведения, хорове, кръжоци, печатни издания. Под необикновен напън са били католическите свещеници - подслушвани, компрометирани и " отстранявани ".

Документи в сборника демонстрират отношението на Държавна сигурност към Ватикана. От тях се вижда, че съгласно службите римокатолическата черква е провеждала " подривна активност ", битка със социалистическия строй и целяла да ускори позициите си в страната.

За да осъществила проектите си, Ватиканът изпращал емисари в България и употребявал " разширяващия се интернационален туристически, теоретичен и културен продан ", се споделя в документ от 1986 година Емисарите идвали, с цел да събират информация за потъпканите права на католиците, като правели опити да внасят религиозна литература и да оказват морална поддръжка.

В същия документ се споделя, че с цел да противодейства, Държавна сигурност е взела на разработка всички католически свещеници в страната, като по-голямо внимание отделяли на тези, които подозирали за сътрудници на Ватикана. Същевременно били ограничавани опциите за образование на млади свещеници.

Католическите учебни заведения тровят децата

В документи от сборника от първите години на комунистическия режим се споделя, че в католическите учебни заведения се " прави несъмнено агитация ". Като образец се показват " френските учебни заведения ", в които около проучването на непознати езици българските деца се " тровят от консервативни, клерикални и антидемократични учения, които новото време е отрекло ". Обучението в тях създавало у младите " любов към непознатото, " поклонение към културата на запада ", а " отечественофронтовското образование " съзнателно се саботирало. Тези учебни заведения не възпитавали в новия либерален дух, настъпил в България след 9 септември 1944 година

Преподавателите в тези учебни заведения не се отличавали със " лична просветеност ", като са " лимитирани и тъпи ".

Там не се пеели партизански и бригадни песни, наложителният " час за демократическо образование " не се провеждал ". В библиотеките им липсвала " прогресивна литература ", " да не приказваме за Маркс-ленинска литература ", написа още неизвестен засегнат помощник на Държавна сигурност през 1948 година

Година по-късно със Закона за вероизповеданията били закрити всички католически учебни заведения, лечебни заведения, пансиони, сиропиталища и печатните издания.

Репресираните

От агентурни сведения Държавна сигурност открила, че католическите свещеници развиват необятна шпионска и контрареволюционна активност. Тя била ръководена от " френското, папското и други империалистически разузнавания ".

Отговорът - принуда върху католическата общественост и църквата, както се вижда от документите в сборника.

Една от включените информации е от 1953 година и е озаглавена " За репресираните католически свещеници в България ". В нея се споделя, че единствено за три години за " вражеска и шпионска активност " са " репресирани " 57 свещеници и 8 монахини. В трудово-възпитателно общежития са пратени 7 свещеници и 2 монахини. Владиката на русенската западно-католическа епархия бил наказан на гибел и екзекутиран. Владиката на Пловдивската католическа епархия бил наказан на 15 години затвор, където умрял.

Отново през 1953 година президиумът на Народното събрание взема решение да конфискува парцели на католическата черква в България.

Да ги дезорганизираме и компрометираме

Има агентурно сведение за духовник, който бил в пандиза 15 години. Към него Държавна сигурност е отправяла оферти да захвърли расото и да се ожени, а той настойчиво отказвал.

Често се е прибягвало и до намиране на " компрометиращи материали по морална линия ", които били оповестени във в. " Отечествен фронт ".

Друг проблем, който Държавна сигурност виждали измежду католическата общественост и управлението на църквата е " невземане на отношение по въпросите към битката на народите за мир ". Агентите на Държавна сигурност обаче " взели ограничения " и ръководителите на трите епархии се събрали и написали възвания към " вярващите католици да се молят за мир ".

За Държавна сигурност и мюсюлманската общественост - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР