Макар, че цените на много жилищни пазари в Европа паднаха,

...
Макар, че цените на много жилищни пазари в Европа паднаха,
Коментари Харесай

Средната цена на жилищата в някои квартали в София доближи 3 000 евро на квадрат

Макар, че цените на доста жилищни пазари в Европа паднаха, на други даже се сринаха, след продължаващото повдигане на лихвите от централните банки, то у нас няма сходни вероятности. Или най-малко такова е мнението на специалисти от бранша. Нещо повече - цените на жилищата в страната се намират в плато и няма предпоставки за обилни придвижвания до края на тази година. На този декор спадът в броя на покупко-продажбите в София е към 5% , а във Варна и Пловдив понижението е към 15 на 100. Пазарът на жилища у нас може да се дефинира като резистентен, демонстрира разбор на компанията за недвижими парцели " Имотека ", която е част от Realto Group.

По думите на изпълнителния шеф на Имотека Явор Пейчев упованията за фрапантни намаления в цените няма да се осъществен. Активността към този момент се балансира след първичните внезапни спадове. " Резултатът е равновесие сред търсене и предложение, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето ", счита той.

Средната цена в София се повишава с 200 евро за година

По данни от действителни покупко-продажби на компанията, в случай че към юни 2022 година междинната цена в София е 1 600 евро на кв. м, то тя през днешния ден към този момент е 1800 евро на кв. м., а в някои елитни квартали като " Лозенец " приближава 3000 евро на квадрат. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство. Това е и повода за по-сериозните растежи в Люлин, Манастирски ливади, Овча купел, Кръстова вада, Малинова котловина, Банишора, в които има по-наситено предложение на нови планове.
Квартал I-V 2022 I-V 2023 Изменение София (общо) 1610 1820 13% Лозенец 2100 2815 34% Малинова долина 1260 1610 28% Младост 1660 1910 15% Кръстова вада 1890 2190 16% Люлин 1170 1400 20% Манастирски ливади 1520 1835 21% Овча купел 1210 1390 15%
" Ръстът в цените в последната година е резултат главно от покупко-продажбите с 3-стайни жилища , които най-често се търсят за персонални потребности. Общата икономическа неустойчивост накара единичните вложители да изчакват, което рефлектира и в ценовите равнища на 2-стайните жилища - те набъбнаха доста по-малко в последните 12 месеца ", споделя Пейчев.

През последната година има смяна в търсенето на парцели в столицата, като на напред във времето излизат затворените комплекси и къщите, ситуирани наоколо до огромните градове.

" Интересът към къщи не беше единично коронавирус събитие, през днешния ден то се повтаря даже в по-голяма степен. Цените сега са високи и потребителите търсят пресечната точка сред немалката сума, която би трябвало да отделят за парцел, и продукта, който би им допаднал. Изправени пред решението да отделят над 200 000-250 000 евро за жилище, доста от купувачите вземат решение, че просторът и комфортът на огромния дом са водещи за тях. Тенденцията е годна както за дребните обитаеми места към София, по този начин и за тези наоколо до Варна и Пловдив ", споделя Пейчев.
 Снимка 623143
Явор Пейчев

Най-голям интерес има към къщи на север и на запад от столицата. Някои желани от купувачите места са Храбърско, Мрамор, Божурище, Гурмазово, Пожарево, Пролеша и други, ситуирани наоколо до пътя, водещ към Драгоман. Житен също попада в листата на купувачите, интересуващи се от живот отвън града.

" Практически тези парцели са доста по-достъпни спрямо тези в обитаемоте места на югоизток от столицата ", показва Пейчев.

Освен към къщи, купувачите през днешния ден все по-често се ориентират към затворени комплекси с жилища. " Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и успокоение, само че и освен това - метод на живот. За значително хора притежанието на парцел в комплекс от висок клас и с одобрено име е въпрос на авторитет. За тях това не е единствено покупка на квадратни метри жилищна повърхност, а инвестиция в личния им имидж ", разяснява Явор Пейчев.

Варна и Пловдив

Тенденцията на възходящ инерес към къщи в затворени комплекси е годна и за морския град. Курортът Св. св. Константин и Елена се отличава с огромно предложение на цени, по-високи от междинните за Варна. Локацията добива все по-голяма известност като регион с висок клас парцели като има предложение на къщи и жилища в бутикови затворени комплекси. Виница, Траката и Бриз са други региони, в които също се следи първокласно търсене и предложение. Допълнителен мотор на пазара в Морската столица е интензивността в регионите с по-големи размери ново строителство като Възраждане и Пчелина.

В Пловдив пазарът на къщи постоянно е бил най-активният в страната от началото на коронавирус пандемията. Традиционно купувачите търсят в дребните обитаеми места от Южната дъга - Марково, Белащица, Първенец, както и разположените в Родопската яка. Днес радиусът на пазара към Пловдив се уголемява до 20, 30, даже 40 километра разстояние от града. В обсега на клиентите попадат и обитаемоте места към интернационалното летище - Кочево, Караджово, Катуница, Ягодово, като от 2020 насам цените на фамилни къщи там са нарастнали доста.

Цените на парцелите в определени квартали на Варна

Квартал 

I - V 2022г

I - V 2023

Изменение

Варна (общо)

1110

1240

12%

Център

1550

1590

3%

Младост

1020

1080

6%

Св. св. Константин и Елена

1060

1350

27%

Левски

1130

1110

2%

Отстъпки и финансиране

Без отстъпка се подписват 61% от покупко-продажбите в София за интервала януари - май 2023 година. Останалите 39% попадат в границите на комерсиалната отстъпка - до 5% от общата стойност на парцела. Средният размер на отстъпка при договорка е 8 725 евро, а над 10 000 евро е компромисът при 9% от всички покупко-продажби в столицата.

В Пловдив, където без отстъпка се подписват 59% от покупко-продажбите , а във Варна 56% . Средният размер на мненията в цената в двата града не надвишава 5% от в началото оповестената стойност. И в двата града процентът на покупките, направени след отстъпка от над 10 000 евро, е под 10%.

Близо половината от покупко-продажбите в София се осъществят с заем, до момента в който в Пловдив този дял е 41%. Във Варна покупките с външно финансиране са 27%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР