Макар че плановете за разширяване на блока БРИКС са широко

...
Макар че плановете за разширяване на блока БРИКС са широко
Коментари Харесай

БРИКС: Може ли Индия да напусне съюза?

Макар че проектите за разширение на блока БРИКС са необятно обсъждани, вътрешните напрежения измежду членовете му са неоспорими.

Неотдавнашните различия породиха опасения за вероятно излизане на Индия от алианса, защото страната сподели признаци на разграничаване и усилване на връзките със Запада.

Въпреки поредния напредък през последната година алиансът БРИКС е изправен пред провокации, изключително във връзка с позицията на Индия в групата. Въпросите ескалираха с съветските наказания, засягащи покупките на нефт, което накара Индия да подписа забележителна петролна договорка с Русия, спестявайки милиарди долари и насърчавайки дедоларизацията.

Въпреки това породи напрежение, когато Русия изиска отплата в китайски юани, наблягайки съществуващите търкания сред Индия и Китай. Това напрежение се изостри, когато Индия усили покупките на нефт от Съединените щати на фона на съветските наказания, което опонира на антизападната позиция на алианса БРИКС.

Това развиване повдига въпроси по отношение на задачите на алианса, изключително по отношение на уговорката му за дедоларизация, поради дейностите на Индия. Конфликтът акцентира предизвикването да се балансират другите гледни точки в границите на алианса, изключително във връзка с икономическото съдействие и взаимната полза.

Макар че напускането на Индия би било по-малко от идеално, то принуждава алианса да оцени актуалното си положение и цели. Ситуацията слага под въпрос задачата на съюза за поощряване на съдействието сред страните членки, като поражда опасения по отношение на способността му да се преценява с разнообразни гледни точки.

В последна сметка алиансът би трябвало да реши дали евентуалното овакантяване на Индия подхожда на неговите цели и правила. Макар да не е несъмнено дали Индия ще напусне, тази опция акцентира нуждата алиансът да се оправи с вътрешните разлики и да поддържа визията си за многополюсен свят, учреден на съдействие.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР