Макар че Европа запълни хранилищата си с природен газ за

...
Макар че Европа запълни хранилищата си с природен газ за
Коментари Харесай

ЕС осигури газ за тази зима, а за следващите?

Макар че Европа запълни хранилищата си с природен газ за тази зима, часовникът към този момент тиктака за обезпечаването на сила за идващите години, което се чака да остане придружено от закани от изострен дефицит, написа Wall Street Journal, представен от Investor.bg.

Газохранилищата в Европейски Съюз са цялостни на към 95% и доста анализатори споделят, че континентът може да избегне енергийно злополучие тази зима. Но обезпечаването на газ за идващите зими се чака да стане по-трудно за европейските страни в този момент, когато множеството съветски доставки са прекратени, а международната конкуренция нараства за лимитираните товари от полутечен природен газ.

На пазара се чака малко спомагателен полутечен природен газ до към 2026 година, когато се чака да проработят планувани планове в Съединени американски щати и Катар, а Европа евентуално ще се конкурира за лимитирани доставки в идните няколко години.

Някои компании в Германия, индустриалния мотор на Европа, са обезпокоени дали ще имат задоволително сила за втората част от десетилетието. Германски компании, в това число химическия производител BASF и комуналната компания Uniper, която трябваше да бъде спасявана от страната, са провели в последните седмици диалози с американски експортьори на полутечен природен газ и други за  евентуални покупко-продажби за доставка на газ, които е евентуално да стартират след средата на десетилетието, оповестяват осведомени с диалозите източници.

След нашествието на Русия в Украйна някои европейски компании подписаха договори  за американски полутечен природен газ. Сега компании, които разчитат на газ, споделят, че континентът ще се нуждае от още доставки в идните години.

Преговорите демонстрират силите терзания за сигурността на силата, оповестяват източниците, само че са комплицирани, тъй като въпреки мнозина в Европа да търсят газ за пет до 10 години, някои представители на компания и държавни управления не са склонни да подписват по-дългосрочни контракти за доставка. Германия и други европейски страни си слагат амбициозни цели да понижат фрапантно потреблението на фосилни горива и фирмите са обезпокоени, че може да преследват газ, от който към този момент нямат потребност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР