Мъжете пък по-често стават жертви на мълнии Група учени, ангажирани

...
Мъжете пък по-често стават жертви на мълнии Група учени, ангажирани
Коментари Харесай

Жените са по-уязвими към болестта на Алцхаймер

Мъжете пък по-често стават жертви на мълнии

 zhenite sa po uyazvimi kam bolestta na altzhaimer 01

Група учени, ангажирани от нетърговската Асоциация Алцхаймер в Съединени американски щати, показаха данни съгласно които, основният мозък при дамите е доста по-уязвим към дегенеративните промени на заболяването - дамите са две трети от диагностицираните пациенти в Съединени американски щати.
Сред американците на възраст 71 +, 16% дами страдат от Алцхаймер, до момента в който при мъжете процентът е 11. Всяка шеста жена по-възрастна от 65 години е застрашена от заболяването в течение на времето – отнесено до мъжете, всеки 11-ти от тях е в същото състояние.
За да открият на какво се дължи тази непропорционалност в развиването на болестта, учените се пробвали да си изяснят разликите в структурата на мозъка, поради които заболяването прогресира, а също и биологичните характерности, които способстват за понижаването на когнитивните функционалности на мозъка.
Лекарите изследвали над 398 души – 141 дами и 257 мъже на възраст от 70 до 80 години с умерени когнитивни нарушавания на мозъка, които всекидневно водят до Алцхаймер. В продължение на 8 години, те анализирали по какъв начин се трансформира тяхното положение.
Учените открили, че умствените качества на дамите понижават два пъти по-бързо спрямо тези на мъжете. Възможна причина за това би могло да бъде огромното струпване на амилоид в основния мозък на дамите, който се смята за главен провинен за развиването на Алцхаймер.
Едно от вероятните пояснения на този развой е обстоятелството, че всяка клетка в женския организъм е притежател на две Х-хромозоми, до момента в който при мъжа клетките имат X и Y-хромозоми. Именно двойните Х хромозоми, в които се среща разновидността на гена PCDH11X, могат да доведат до по-голям риск от развиването на заболяването.

И въпреки науката да не разполага с възприятие за комизъм, една друга статистика може да внесе някаква правдивост в незакономерното и некавалерско отношение при тази наклонност. Наскоро учените потвърдиха, че мъжете са 80% от жертвите на мълнии. И когато гръм удари, вероятността да завършат живота си точно измежду природата е обезпечен на 100 %. Защо е толкоз злокобна статистиката - науката няма отговор.

По материал на Nat-Geo.Ru
Илюстрация ~ Man Ray, Dora Maar 1936 - anothermag.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР