Мъжът бил щракнат от мобилна камера на КАТ-Пловдив рано сутринта

...
Мъжът бил щракнат от мобилна камера на КАТ-Пловдив рано сутринта
Коментари Харесай

Джигит, шпорил с 235 км/ч по АМ Тракия, отърва 1050 лева глоба


Мъжът бил щракнат от мобилна камера на КАТ-Пловдив рано сутринта на 19 август. Той шпорил по Автомагистрала " Тракия “ с лек автомобил " Мицубиши Аутлендър ", а измерената скорост била 235 км/час, при позволени оптимални 140. Шофьорът бил глобен с 1050 лв. лева за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата. Срещу получения електронен фиш била входирана тъжба в съда.

Първоначално санкцията била доказана, само че след серия от тъжба и нови обсъждания на проблема, била анулирана. Ето за какво:

" Създава се неизясненост по отношение на нарушаването, която лимитира право на отбрана на жалбоподателя, обвързвана с подробното изложение на събитията при осъществяването му, от голяма важност за съставомерността му и за параметрите на вмененото нарушаване “, написа в решението на пловдивския съд.

В електронния фиш пишело, че нарушаването е осъществено на км 107+600 на автомагистрала " Тракия " в посока Бургас. Същевременно от приложения протокол за потребление на камерата се открива, че мястото на слагане, надлежно на определяне на нарушавания е напълно друго – км 108 автомагистрала " Тракия " посока Бургас. Дори и да става дума за разминаване от няколкостотин метра, какъвто е актуалният случай от 300 метра, то това директно рефлектира върху опцията да се ревизира достоверността на издадения електронен фиш.

Освен това за въпросното нарушаване са били издадени два фиша, като първият бил анулиран, само че съгласно съда това нарушава правилото на " ne bis in idem “ - за едно и също нарушаване на едно и също лице са издадени два електронни фиша. Магистратите решили, че по този начин от Министерство на вътрешните работи са надвишили пълномощията си.

Затова и санкцията била анулирана. Съдебното решение може да бъде обжалвано.

" Много ясно следва да се подчертае, че сходно държание като това на жалбоподателя е не просто неразумно, само че и недопустимо и надменно и никога не може да бъде мотив за горделивост, нито и в миналото би се толерирало. Ясно сочи за неналичието на сметка за цената на личното здраве и живот, само че, когато здравето и живота на останалите са сложени под такава опасност, строгостта на закона е най-лекото от последствията му. Въпреки това съдът не може да изостави възприетото виждане за позволени основни нарушавания при издаването на обжалвания електронен фиш “, прибавят от районния съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР