Мъж загива при арест. МВР първоначално крие случая, после отрича

...
Мъж загива при арест. МВР първоначално крие случая, после отрича
Коментари Харесай

Първата реакция е да се покрие. Три системни проблема в МВР, които водят до насилие и смърт

Мъж умира при арест. Министерство на вътрешните работи в началото крие случая, след това отхвърля да има виновност за гибелта на арестанта. Започва следствие, а вътрешният министър желае оставки. Това се случи в Стара Загора, само че напълно не е казус. В Министерство на вътрешните работи от дълго време има систематични проблеми, които водят до такива случаи. Кои са те?

Девет патрулки преследват автомобил в многолюден град. Накрая една от полицейските коли съзнателно провокира злополука, при която преследваното возило едвам не се обръща по таван в насрещното платно. Следват несполучливи опити на група служители на реда да разбият стъклата на спряната кола с ръце и крайници. Накрая тя е отворена, а петима униформени затискат с цялата си тежест преследвания водач на земята. Той умира.

Така стартира историята към гибелта на 58-годишния някогашен републикански първенец по битка Пламен Пенев в Стара Загора , която за следващ път предизвика рецензии към Министерство на вътрешните работи.

Министерство на вътрешните работи първо скри случая, след това отхвърли да има виновност за него, определяйки го като " безразсъден случай ", с цел да признае най-после вътрешният министър, че въпреки всичко проблем има и да изиска оставките на двама локални полицейски началници.

Само в последните две години това е третият път, в който човек намира гибелта си след. В първите два. Журналистически следствия разкриха и по границата. Съвсем неотдавна пък еднообразен 18-годишен, обвинен за обир.

И всякога наблюдаващи, адвокати и представители на Министерство на вътрешните работи разискват едни и същи въпроси:
неналичието на съответна подготовка на полицаите;сбърканата обществена връзка на МВР;тенденциозното и неефективно следствие.
Това са и трите систематични казуса, които незабавно се открояват в смъртния случай в Стара Загора, счита известният правозащитен юрист Михаил Екимджиев .

Дори от най-големия полицейски профсъюз - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), удостоверяват, че министерството има продължителен проблем с незадоволителната подготовка на униформените. И за следващ път загатват потребността от промяна.
Какво знаем до момента
За гибелта на Пламен Пенев се разбра публично на 31 декември . Тогава Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) в Стара Загора заяви, че ден по-рано мъж при полицейско гонене " осъществя пътно-транспортно произшествие (ПТП) със длъжностен автомобил на Министерство на вътрешните работи и почива ".

Подробности липсват, само че внушението е, че мъжът е умрял в резултат на злополуката. Министерство на вътрешните работи не прави конкретизиране, с което да обясни обстановката.

Причината за преследването му е, че против него е подаден сигнал, че заплашва с нож малолетни, а той бяга от пристигналите на място служители на реда, които желаят да го ревизират.

На 1 януари националните малките екрани излъчват любителски фрагменти, снимани от очевидци, на които се вижда, че Пенев в действителност е изваден жив от колата си и по-късно е притиснат от група служители на реда към земята, с цел да бъде задържан.

Междувременно една от дъщерите на умрелия дава серия изявленията, в които твърди, че татко им е погубен от служителите на реда при ареста.

На 3 януари тази теза е отхвърлена от в Стара Загора Лазар Христов . Неговото пояснение е, че служителите на реда не са показали експанзия, а просто са поставили белезници на ръцете на Пенев, след което той е получил спазми и е починал.

Версията на Христов от трима правосъдни медици в Пловдив, ангажирани с първичната експертиза по случая. Тяхното умозаключение е, че Пенев е бил задушен от тежестта на притисналите го към земята петима служители на реда при ареста.

Това беше обявено първо от и на 4 януари . Министерство на вътрешните работи и прокуратурата нито потвърдиха, нито отхвърлиха.

В същото време районният уебсайт разкри, че един от участвалите във съдбовния арест служители на реда е шурей на Илиян Илев, шеф на " Охранителна полиция " в Стара Загора, на който е предоставена една от двете вътрешни инспекции по случая.

Така се стигна и до първата Калин Стоянов , който на 5 януари изиска оставките на Илиев и един от заместниците на Христов. И сподели, че би трябвало " да се промени радикално методът на служителите на реда на терен към жителите и да са образец за човешко отношение ".

По случая се води следствие в Националната следствена работа, а двама служители на реда от Стара Загора са.
1. Полицейската подготовка
Проблемът с незадоволителната професионална подготовка на служителите на реда за следващ път беше издигнат около случая в Стара Загора.

" Подготовката на служителите на реда съществува само при постъпване в Министерство на вътрешните работи. Тогава има един няколкомесечен курс, който се организира в Пазарджик... И оттова нататък нещата се губят ", разяснява пред юристът на околните на починалия Пенев и някогашен вътрешен министър Емануил Йорданов .

Той обърна, че на фрагментите от случая в Стара Загора се виждат " едни не изключително съответни дейности ". " Не може 10 души да се съберат към един автомобил, единият скача като Джеки Чан и се пробва с крайник да разбие стъклото, какво е това? "
Това са съществени проблеми в Министерство на вътрешните работи, те са трайниИлия Кузманов
" Да, в действителност, първичната подготовка не се надгражда след това. Това са съществени проблеми в Министерство на вътрешните работи, те са трайни ", призна Илия Кузманов от полицейския профсъюз.

Той обаче отхвърли упреците за метода, по който е извършено преследването на колата на Пенев и уточни като главен проблем в обстановката решението на починалия да бяга от служителите на реда.

" Искрено се надявам този, аз го назовавам нормативен нихилизъм - да не се извършват разпоредби на полицията, да спре, тъй като всякога, когато това се случи, оставяме нещата на случайността, тъй като при една гонка постоянно има детайл на случайност ", сподели Кузманов пред Българска национална телевизия.
 Кадър от ареста на Пламен Пенев, на който се виждат скупчените върху него служители на реда със светлоотразителни жилетки. Кадър от ареста на Пламен Пенев, на който се виждат скуп
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР