Мъж с напреднала форма на болестта на Паркинсон е успял

...
Мъж с напреднала форма на болестта на Паркинсон е успял
Коментари Харесай

Невероятно е: Имплант помогна на мъж с Паркинсон да ходи нормално

Мъж с напреднала форма на заболяването на Паркинсон е съумял да върне способността си да върви със специфичен имплант, който подтиква нервите в гръбначния му дирек , оповестява Би Би Си.

63-годишният Марк Готие от френския град Бордо е първият човек, тествал устройството. Той споделя, че то му е дало втори късмет в живота.

Сега мъжът може да върви с километри, до момента в който преди този момент постоянно е бил прикрепен у дома и е падал по няколко пъти дневно.

Лекуващият го лекарски екип разказва достижението в списание Nature Medicine.

Parkinson’s patient able to walk 6km without problems after spinal implant
— Guardian World (@guardianworld)
Преди имплантацията превъзмогването на стъпала или влизането в асансьор са представлявали спомагателни проблеми за Марк.

Изглежда, че лекуването е прекратило проблемите, с които Марк и доста пациенти с Паркинсон се борят - и в този момент, когато устройството е включено, походката му наподобява съвсем естествена.

Марк сподели: „ Влизането в асансьор... звучи просто. За мен преди беше невероятно. Сега нямам никакъв проблем. Включвам стимулацията заран и я изключвам вечер. Това ми разрешава да вървя по-добре и да се консолидирам. В момента към този момент даже не се опасявам от стълбите. Всяка неделя вървя до езерото и пропътувам към 6 км. Невероятно е “.

Когато устройството е включено, Марк усеща „ леко изтръпване “, само че не се тормози от него.

Как работи

Стимулаторът се слага в лумбалната област на гръбначния мозък, който изпраща известия до мускулите на краката.

Марк към момента има надзор - мозъкът му дава инструкциите - само че епидуралният имплант прибавя електрически сигнали за по-плавен краен резултат .

Той е обвързван с дребен импулсен генератор със лично зареждане, вграден под кожата на корема на Марк.

След интервенцията за слагане на устройството Марк има седмици на рехабилитация, с цел да го програмира, като употребява датчици за противоположна връзка на краката и обувките си.

Andy Vermaut shares:Parkinson's implant restores man's ability to walk: The special device stimulates nerves in Marc's spine, helping the 63-year-old walk again with confidence. Thank you
— Andy Vermaut (@AndyVermaut)
Неврохирургът Жоселин Блох, който инсталира устройството на Марк преди съвсем две години, съобщи, че технологията и процедурата са сходни на тези, които от доста години оказват помощ на някои пациенти с гръбначни контузии, само че това е първият случай на заболяването на Паркинсон , макар че други екипи изследват разнообразни техники.

„ Впечатляващо е да се види по какъв начин посредством целеустремено електростимулиране на гръбначния мозък, по същия метод, както при параплегичните пациенти, можем да поправяме нарушаванията в ходенето, породени от заболяването на Паркинсон “, сподели тя.

Едуардо Мартин Моро, специалист от компанията NeuroRestore, която създава импланта, в началото тестван върху животни, съобщи, че Марк е пионер: „ Той беше доста самоуверен да бъде първият “, сподели Моро. „ Бяхме извънредно щастливи да забележим по какъв начин това може да донесе толкоз доста изгоди на някого “.

Стимулиране на мозъка

Работата е резултат от съдействието сред Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана, болничното заведение и университета в града, Френския народен институт по опазване на здравето и медицински проучвания и университета в Бордо.

Един от членовете на екипа, професор Грегоар Куртен, съобщи, че е нужна спомагателна работа, с цел да се ревизира дали това може да помогне на други пациенти с Паркинсон.

„ Това е единствено един участник и ние не знаем дали всички хора с заболяването на Паркинсон ще реагират на лечението “, сподели той.

Сега екипът ще тества устройството при още шестима пациенти с Паркинсон , като употребява финансиране от фондация „ Майкъл Джей Фокс “.

При някои от тях вместо това може да се употребява мозъчен имплант - дълбока мозъчна стимулация. Но медицинският екип съобщи на брифинг за пресата, че това не е било алтернатива за Марк, който към този момент е имал по-стар мозъчен имплант, който мъчно би могъл да бъде сменен.

Swiss-designed technology helps Parkinson's patient walk again
— Reuters (@Reuters)
Лечението не е изцеление - Паркинсон е прогресивно заболяване, което се утежнява с времето.

Болните имат прекомерно малко количество от химикала допамин в мозъка си, защото някои от нервните кафези, които го създават, са спрели да работят.

Симптомите включват:

несъзнателно трептене на части от тялото.

постепенно придвижване

сковани и нееластични мускули

Дейвид Декстър, шеф на изследователската активност на болните от Паркинсон във Англия, съобщи: „ Това е много инвазивна процедура, само че може да се трансформира в революционна технология, която да помогне за възобновяване на придвижването при хора с напреднал Паркинсон, при които медикаментите към този момент не работят добре ".

„ Изследването към момента е на доста ранен стадий и се нуждае от още доста разработки и проби, преди да може да бъде предоставено на хората с Паркинсон. Въпреки това това е забележителна и вълнуваща стъпка напред и се надяваме това проучване да напредне бързо “.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР