Мъж получил електронно направление за хирург, но системата отчела, че

...
Мъж получил електронно направление за хирург, но системата отчела, че
Коментари Харесай

Българското e-здравеопазване: Електронно направление изпрати мъж при гинеколог

Мъж получил електронно направление за хирург, само че системата отчела, че е изпратен на гинеколог. От през днешния ден към този момент не се одобряват хартиени посоки и това провокира проблеми. Лекари, поликлиники и експерти се оказаха неподготвени и на процедура не можеха да работят. Така пациентите бяха връщани или не можеха изобщо да получат лекарска помощ, предава Българска национална телевизия.

От през днешния ден персоналните лекари могат да ни изпращат на проучвания или обзор при експерт единствено с електронно направление. Цяла заран обаче, лекар Бекярова не съумяла да изпрати нито едно направление към Националната здравно-информационна система.

Поради несвършена работа на нашия софтуерен разработчик, сподели Александра Бекярова, общопрактикуващ доктор.

Доктор Бекярова издала хартиени посоки на пациентите си

" Но всички пациенти бяха върнати от лабораториите и лекарите експерти. Поискаха си електронно направление, добавя доктор Бекярова.

Пред болничното заведение в Благоевград срещаме семейство от Петрич, което е върнато от няколко лекари и не знае какво да прави. Проблем с издаването на електронни посоки имат огромна част от персоналните лекари в цялата Благоевградска област.

В столичната 22-ра поликлиника 20 от 30-те фамилни лекари също не можеха да издават електронни посоки.

" Защото нямат направени ъпдейти на софтуера да работят по новия метод ", изясни доктор Лили Иванова, шеф на 22 ДКЦ.

В поликлиниката имаха и различен проблем - не успяваха да изтеглят от системата към този момент издадените електронни посоки.

" Личен доктор е записал обзор за хирург на пациент. Идва пациентът, споделя си ЕГН-то, споделя датата на която е издадено направлението надлежно днешната дата и му излиза направление за гинеколог ", сподели доктор Лили Иванова - шеф на 22 ДКЦ.

Мъжът се върнал при лекаря да поправя направлението, само че системата още веднъж отчела, че е изпратен на гинеколог.

" Предполагам, че казусът е сред ИО и софтуерните разработчици на системата. Тоест продуктът, който ние употребяваме. От нас каквото се искаше е направено ", счита доктор Лили Иванова - шеф на 22 ДКЦ.

От Информационно обслужване настояват, че един от доставчиците на медицински програмен продукт не обновил продукта на клиентите си и това основало проблемите. От въпросната компания обявиха, че огромна част от медиците можели да издават посоки, само че при промени в подобен сериозен мащаб постоянно имало бъгове, които се отстраняват в границите на деня.

Проблеми с изтеглянето на направленията имало и в една от огромните лаборатории в страната.

" Сутринта имаше закъснение в процеса на евакуиране на електронни посоки, което може би е било по отношение на огромния брой консуматори които са го правили ", сподели доктор Благовеста Пенчева, медицински шеф на лаборатория.

От Информационно обслужване осведомят, че до 14 часа са издадени към 26 000 посоки. А от компанията с проблематичния програмен продукт обявиха, че до края на деня ще актуализират системите на всички лекари, лаборатории и експерти.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР