Мъж от Елин Пелин почина след отказ за прием в

...
Мъж от Елин Пелин почина след отказ за прием в
Коментари Харесай

Мъж почина след отказ да бъде приет в болница. Спешна помощ отрича да има вина за случилото се |

Мъж от Елин Пелин умря след отвод за банкет в болница. Той е бил с пневмония, само че с негативен тест за COVID-19. Състоянието му било сериозно, само че място за него не се намерило. От Спешна помощ отхвърлиха да имат виновност за случилото се, защото извиканите на адрес два екипа са създали всичко допустимо, само че не са могли да спасят болния.

Вчера пред Нова телевизия брачната половинка на умрелия описа, че при започване на септември мъжът ѝ е бил диагностициран с двустранна пневмония. След като положението му утежнява, търсят помощ в УМБАЛ " Св. Анна ", откъдето им споделят, че не могат да го одобряват, тъй като при тях няма места, защото са запълнени с пациенти с Коронавирус. След няколко рецесии и повиквания на Спешна помощ мъжът е откаран за лекуване в Пета градска болница. Седмици по-късно е изписан за долекуване у дома с назначена кислородотерапия.

Мъжът се утежнява, 2,5 месеца след началото на заболяването, изпада в сериозно положение, още веднъж викат кола за спешна помощ, която го откарва в " Александровска ", откъдето се постанова да бъде трансфериран в друга болница. В последна сметка пациентът е върнат с кола за спешна помощ у дома и макар напъните на два незабавни екипа издъхва. Според брачната половинка на умрелия лекарката от Спешна помощ се е заключила в колата за спешна помощ, до идването на полицията, след което са почнали напъните да бъде избавен брачният партньор ѝ.

„ Искам правдивост и няма да се спра. Детето има въпроси, написало е писмо до министъра на опазването на здравето, желае да знае за какво е сираче на Коледа ”, съобщи вдовицата на умрелия.

Спешна помощ: Не се случва за първи път да бъдем упреквани във всички грехове. Спешна помощ не лекува, тя стабилизира пациента до приема му в болница.

" Не се случва за първи път да бъдем упреквани на всички грехове, споделиха се лъжи и грешки, разполагаме с документи. Това е доста тежък случай, приключил със загубата на един човек ", съобщи на брифиниг по случая Катя Сунгарска, представител Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП).

" Разполагаме с 6 документа, с които този пациент сме посещавали единствено през сегашния месец. Това са 6 визити, които отразяват 6 пъти вървене при този човек от екип на Спешна помощ София и от филиала ни в Елин Пелин. Искам за следващ път да уточня - Спешна помощ не лекува, предназначението на екипите е да се отиде на място и в случай че положението на пациента изисква, да бъде стабилизиран и с минимум опасности да бъде транспортиран до лечебно заведение. Екипите на Спешна помощ няма пълномощия да пишат предписания ", уточни при започване на брифинга Катя Сунгарска.

Според документите, с които разполага ЦСМП София, на 7 ноември е имало две повиквания . Установен е бил гастритен проблем, екипът е направил каквото може и пациентът е оставен в дома му. По-късно през същия ден е извикан втори екип, който е предложил хоспитализация, само че мъжът е отказал.

Следващото повикване на Спешната помощ е на 11 ноември, пациентът още веднъж е бил прегледан и е отказал хоспитализация , тъй като на идващия ден е имал записан час за обзор при специалист.

Сунгарска сподели и талона, върху който брачната половинка на болния е подписала отвод от банкет в болница.

На 18 ноември е последвало ново повикване, отзовал се е екип от филиала в Елин Пелин, открита е била пневмония, само че пациентът още веднъж не поискала да бъде приет в болница , макар ниската сатурация. Лекарят го е убедил да постъпи и е бил преведен в Александровска болница.

" Какво е се е случило там не е наша работа, няма потребност да го знаем и не го разясняваме. В 3 без 15 на 19.11. се обаждат от Александровска болница и споделят, че съгласно тях положението му изисква да бъде преведен в поделение по гръдна хирургия, с каквото болничното заведение не разполага. В този миг, за жалост, няма на никое място гръдна хирургия, която да поеме пациента. Държим връзка досега, в който се намира легло. На нощно дежурство на 19 против 20 ноември, пращаме екип в Александровска болница и се опитваме да го хоспитализираме в Софиямед. Там обаче се оказва, че има положителен пациент в отделението и краткотрайно се стопира приемът, описа Катя Сунгарска.

По думите ѝ откакто не съумява да настани пациента в болница, линейката на ЦСМП София потегля за Елин Пелин, с цел да върне мъжа в дома му. По това време друга кола за спешна помощ от филиала в Елин Пелин пътува в същата посока. Около Горубляне пациентът е трансфериран в другата кола за спешна помощ, като непрестанно му се подава О2 и се наблюдават виталните индикатори. Пациентът е бил спокоен, увери представителят на Спешна помощ.

Какво описа лекарката, която е бил в колата за спешна помощ, откарала болния до дома му:

" Прехвърлянето на пациента стана без проблем. В колата за спешна помощ го включихме на максимална доза О2, следихме сатурацията и кръвното му налягане. За момента беше постоянен. За 10 минути стигнахме до адреса, позвънихме на брачната половинка му, която излезе и попита " за какво ми го карате ". Беше нападателна ", описа д-р Вили Кацарова

Докато лекарката ѝ обяснявала, че няма свободни кревати в никоя болница, дворът се извършил с " 10-15 индивида, очевидно нападателни ". Последвали обиди, снимане с телефон.

По думите на лекарката за към 5 минути миг тя нямала достъп до болния, така като близките му го сграбчили с носилката . Д-р Кацарова повикала полиция, след това пристигнал и втори патрул, той като " тълпата става нападателна ". Извикан е втори незабавен екип. 

" В стаята участваха 8-10 индивида, включиха ме онлайн да ме снимат във фейсбук. С колегата направихме всичко допустимо да помогнем на пациента с това, с което разполагаме. Правихме сърдечен масаж към 40 минути, само че дихателната активност спря. Направихме всичко допустимо, въпреки шока, експанзията заканите. Наложи се полицията да ни изкара от стаята, защото имаше риск за нас. Завършиха с клетви и обиди, до качването в колата за спешна помощ. Аз не съм седяла заключена в колата за спешна помощ, както сподели брачната половинка на умрелия. Сега съм в болничен, тъй като съм естествен човек, всичко се отразява на душeвността ", приключи описа си доктор Вили Кацарова.

По думите на Катя Сунгарска сега филиала на Спешна помощ в Елин Пелин работи с два екипа по-малко, защото лекарите, които са се пробвали да спасят пациента, са в болничен след преживения стрес.

" Призовавам, след като стане подготвена аутопсията, да потърсите заключенията, които най-точно ще могат да определят откъде се е случил казуса и за какво индивидът си отиде. Ако това е към този момент хронифицирана пневмония и дихателна непълнота, нещата ще бъдат кристално ясни. Спешна помощ не приема обвиненията в небрежност и неоказана помощ, сподели в умозаключение Сунгарска. 

По случая е формирана инспекция на прокуратурата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР