Мъж на 26 години играе баскетбол с няколко деца в

...
Мъж на 26 години играе баскетбол с няколко деца в
Коментари Харесай

Ъпдайк се завръща: 90 години след рождението на писателя култовите романи за Заека излизат в дизайнерски издания

Мъж на 26 години играе баскетбол с няколко деца в малко американско градче в края на 50-те. Това е първата среща на читателя с Хари Енгстръм – Заека, един от най-незабравимите герои в американската литература. Създаден от неповторимия Джон Ъпдайк, Заека е в центъра на тетралогията, донесла на писателя голям брой оценки, измежду които цели две награди „ Пулицър “ за художествено произведение.

На 18 март се навършват 90 години от рождението на значимия американски публицист и издателство „ Кръг “ отбелязва мотива, преиздавайки на български първите две книги от тетралогията с твърди корици в ревизираните преводи на Юлиана Касабова, Екатерина Мачева и Елка Виденова. Зад визията на томчетата стои художникът Дамян Дамянов, който предизвика читателите с напълно ново решение за дизайна: четирите корици от поредицата пресъздават света от романите в кръга на баскетболна топка.

„ Заеко, бягай “ (преводач: Юлиана Касабова, 1967 г.) ни среща с младия Хари Енгстръм – Заека. Бивша баскетболна звезда от дребен американски град, той се усеща като пандизчия в свят, към който не принадлежи. Женен, с дребен наследник и второ дете напът, той е притиснат сред егото си и обществото, фамилните отговорности и личните си стремежи. Заека взема решение да избяга с убеждението, че когато ти стиска да бъдеш себе си, различен ще заплаща за твоите неточности. Дали това е по този начин?



В романа си Джон Ъпдайк рисува портрет на елементарния човек от 50-те години в Съединени американски щати, само че прави и моментна фотография на американското общество. Умението детайлно да навлиза в психологическия свят на героите си и по едно и също време с това да рисува огромната картина, контрастът сред натуралистичните полови подиуми и дълбоките метафизичен прозрения в книгата, трансформират „ Заеко, бягай “ в международен разказ, посланията от който са настоящи и през днешния ден. Екранизирана през 70-те години, творбата се оказва ентусиазъм и за кино лентата с Еминем от 2002-ра „ Осмата миля “, чийто сюжет стартира с откъс от книгата, а псевдонимът на героя е отпратка към Заека на Ъпдайк.

Със „ Заеко, бягай “ писателят слага началото на своята фамозна тетралогия, трансформирала се в емблематична за американската литература.

Следващата книга – „ Заека се завръща “ (в превод на Екатерина Мачева и Елка Виденова, 2004 г.), придава нов щрих към облика на героя, представяйки живота му 10 години по-късно: в края на 60-те, когато светът е неподвижен от Студената война, човек стъпва на Луната, Съединени американски щати водят война във Виетнам, хипи придвижването е в пика си, а Америка е залята от расизъм и принуждение. В този свят героят на Ъпдайк се пробва да откри непоклатимост и да постъпи вярно, до момента в който в това време приютява в дома си необикновена компания – тъмнокож наркодилър и млада бегълка. Опитът му да се любува на независимост и равнодушие и този път е жертван.

В романите за Заека Ъпдайк изследва живота на героя си в продължение на четири десетилетия, рисувайки през облика му прецизна картина на цялото общество. Книгите впечатляват както с освободения взор към половите пориви, по този начин и с дълбоките си хрумвания и финото създаване на героите, които във всяка от книгите разкриват по още един слой от същността си.

Наградите си „ Пулицър “ Джон Ъпдайк получава за третата и четвъртата книга от тетралогията – „ Заека богат “ и „ Заека се укроти “, които от „ Кръг “ дават обещание през есента и които ще завършат изцяло художествената идея на Дамянов.



С преиздаването на романите на Ъпдайк „ Кръг “ продължава да придава актуален тип на модерните класики, след миналогодишния триумф с новите издания на обичани произведения от Кърт Вонегът.

Джон Ъпдайк е създател на романи, сборници с разкази, рецензия, лирика, есета. През 2020 година издателство „ Кръг “ показа на български и „ Книгата на Бек “, която съдържа истории от обиколката му в Източния блок през 60-те години на XX в. и включва описа „ Българската поетеса “, в който е разказана срещата му с Блага Димитрова.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР