Мъж, който от 17 години няма книжка, уби двама души

...
Мъж, който от 17 години няма книжка, уби двама души
Коментари Харесай

Родната полиция ни пази. А кой ще ни пази от нея?


Мъж, който от 17 години няма брошура, умъртви двама души в София. Очевидно над него е бил разпънат полицейски чадър. " Родната полиция ни пази ", а кой ще ни пази от нея?

" Ако някой вярата убива и нарушителите самичък прикрива, в случай че някой пред лъжата лази - нашата полиция ни пази ", изпя преди десетина години Веселин Маринов. Ами в случай че " нашата полиция " в действителност прикрива нарушителите, кой ще ни пази от нея? Очевидно можем да разчитаме единствено на шанса. Особено откакто човек, който от 17 години няма брошура, само че се оказа с полицейски чадър, умъртви двама души в София, карайки с неуместна скорост. До него евентуално е пътувала полицейска служителка, а в автомивката му служители на реда са си миели колите гратис. Корупцията в българската полиция е доста по-мащабна. Причината бе посочена през вчерашния ден по Българска национална телевизия от някогашния шеф на Националната полиция ген. Васил Василев - неналичието на надзор.

Системата пази своите

Докато за промени се одобряват структурни преобразувания - преместване на хора и закриване на полицейски сектори, само че не и инспекции за интегритет, техническа обезпеченост и повишение на квалификацията, Министерство на вътрешните работи ще обезпечава претовареност, само че не и сигурност.
Редакцията предлага
Само преди месец министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи, че 98% от промяната в Министерство на вътрешните работи е завършила - въпреки че съвсем нищо от контрактуваното в съдружното съглашение не е изпълнено. Изглежда, че връзките сред полицейски чиновници и проведена престъпност попадат в останалите 2%. На тези връзки се гледа като на домашното принуждение - известно е, но значимото е да не излязат " на открито ". Дори да ви се коства, че някоя патрулка пази бизнеса на наркодилърите в квартала - привидяло ви се е, в случай че научите за служител на реда, забъркан с крадени коли или трафик на хора - объркали сте се. От тъжби и сигнали няма смисъл - системата пази своите.

За тази система българските данъкоплатци са обезпечили един от най-големите бюджети - 2.060 милиарда лв. за 2022 година, от които 1.815 милиарда лв. за заплати, в това число на хора, които в прорез със Закона за Министерство на вътрешните работи работят и на други места. Контрол още веднъж липсва, даже и тези " други места " при някои да са в незаконния свят. С актуализацията на бюджета за 20-процентно покачване на заплатите в Министерство на вътрешните работи са обезпечени спомагателни 175 милиона лв..

За това нарастване синдикатите в Министерство на вътрешните работи упорстват от февруари. Те излизаха на демонстрации за по-добро възнаграждение от години. Гражданите обаче не излизат на митинги за повече сигурност, въпреки да усещат мощта на Министерство на вътрешните работи най-вече при митинги или конфликти с футболни агитки.

Същинска промяна по този начин и не е извършена

Същинска промяна в Министерство на вътрешните работи не се е случвала. Сред аргументите е, че за вътрешни министри биват назначавани все хора от системата. Няма по какъв начин те да стартират да си " чистят къщичката " - другояче не биха могли да употребяват Министерство на вътрешните работи за почистване на политически и бизнес сметки. Резултатът е, че вътрешното министерство се цялостни със чиновници, които са лоялни към партията, която е на власт, както и със фамилни кланове и " баджанаци ". Такива фрагменти не могат да защитят бизнесмени, чиито бизнеси се изземват силово, нито ще си мръднат пръста при сигнали за домашно принуждение.

Същинска промяна в Министерство на вътрешните работи по този начин и не се е случвала.

Липсата на съществени разкрития за корупция не подминава Министерство на вътрешните работи. А в случай че началникът взема подкупи и се колаборира с незаконни босове, за какво да не го прави и елементарният служител на реда? През ноември м.г. Министерство на вътрешните работи разсекрети видео от среща на някогашния към този момент вътрешен министър Младен Маринов с престъпно проявени лица от кръга на Димитър Желязков - Митьо Очите - и Маргините. Срещата е била през 2005 година в Слънчев бряг, когато Маринов се е изкачвал по кариерната стълбица в Министерство на вътрешните работи.

Необходима е увереност

Колко от работещите в Министерство на вътрешните работи правят услуги на незаконни групи или продават информация, възползвайки се от достъп до Шенгенската осведомителна система и " Български документи за идентичност "? Отговорите надали знае и дирекция “Вътрешна сигурност ", за която неотдавна се чуха оферти да излезе от Министерство на вътрешните работи.

През 2010 година, по време на първия кабинет на Бойко Борисов, вътрешният министър Цветанов и основният прокурор Борис Велчев оповестиха, че към 250-300 индивида от незаконния контингент тормозят страната, знаят се, само че никой не е работил против тях. 70 000 прокурори, следователи, служители на реда, разузнавачи и сътрудници са против 300 души от контингента, сподели тогава Борисов, а Велчев съобщи, че " в случай че не се оправим, значи при нас има нещо сбъркано ". Дванайсет години по-късно се вижда, че доста е сбъркано, а ъндърграундът освен е на ярко, само че и

Предвид размера на корупцията в България, наподобява, че всички звена в системата на сигурността, освен Министерство на вътрешните работи, се нуждаят от преучредяване. Управляващите по този начин и не направиха цялостен функционален разбор на системата на Министерство на вътрешните работи, който трябваше да е подготвен до 6 месеца - за което се договориха на договарянията за съдружно съглашение, нито приготвиха нов закон за министерството.

" Демокрацията към този момент не приключва с гръм и тропот - с гражданска война или боен прелом, а с циврене: с бавното и непрекъснато намаляване на сериозни институции като правосъдната система и медиите и постепенната ерозия на дългогодишните политически правила ", пишат в книгата си " Как умират демокрациите " Стивън Левицки и Даниел Зиблат. Отдавна чуваме по какъв начин скимти българската.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР