Махатма“ в превод от санскрит означава велика душа“. Едва ли

...
Махатма“ в превод от санскрит означава велика душа“. Едва ли
Коментари Харесай

Махатма Ганди: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“

„ Махатма “ в превод от санскрит значи „ велика душа “. Едва ли има по-точно определение за ярката персона на Махатма Ганди. Той е индийски юрист, политик, пацифист, герой за човешки права и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда освобождението на Индия от английското господство. Наричан е „ Баща на нацията “.

През 1906 година провежда първия си митинг против закон, ограничителен правата на индийците. Хвърлен е в пандиза, само че това не го стопира – няколко години по-късно още веднъж става политически деен и провежда няколко митинга поради закон, който разрешава индийците да бъдат пращани в затвор без даже да имат право на развой. Демонстрациите се разрастват и английски бойци стрелят по тях с картечници, въпреки протестиращите да са невъоръжени. Умират съвсем 400 души.

Кървавото събитие издига Ганди за водач на локалното Индийско придвижване. Той предизвиква всеобщи протести против английската власт – жителите не заплащат налози, държавните чиновници стопират да работят – учениците не вървят на учебно заведение. Саботира и пазаруването на английски артикули, а самият той даже си купува чекрък, с цел да си прави самичък облеклата, вместо да купува английски. Няколко пъти е хвърлян в пандиза поради интензивността си, само че това не го озлобява, даже в противен случай – в пандизите среща хора от друг генезис и стартира да проповядва етнически мир, както и да приканва за ненасилие. Убит е на 30 януари 1948 от индийски националист, само че след него остават скъпите му житейски уроци, въодушевили придвижванията на  Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела. 

Вижте 10 цитата на Ганди за живота, любовта и пацифизма:

***

„ Дори и най-незначителната лъжа скапва хората, по този начин, както капка отрова скапва цяло езеро. ”

***

„ Насилието е оръжието на слабите; ненасилието – на мощните. ”

***

„ Отричам насилието, тъй като положителното, което наподобява, че то може да аргументи, не е трайно; трайно е неприятното, което то предизвиква. ”

Прочетете още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР