Мъх и лишеи по овощните дървета. Мъховете и лишеите са

...
Мъх и лишеи по овощните дървета. Мъховете и лишеите са
Коментари Харесай

Мъх и лишеи по овощните дървета – как да се отървем

Мъх и лишеи по овощните дървета. Мъховете и лишеите са незаместим признак на остарялата градина, изключително в случай че тя не се поддържа добре. Какво са те и какво съставляват? Увреждат ли дърветата? Трябва ли да се отървем от тях и по какъв начин? Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси в нашата публикация.

Какво съставляват лишеите?

Това е необикновено създание на природата, което е симбиоза от гъбички и водорасли или цианобактерии. Лишеите нямат корени, затова, установявайки се на друго растение, те не се хранят с неговите сокове. Този необикновен натурален тип е в положение да изпадне в анабиоза при липса на влага и да прекара доста години в това положение. Дъждът или росата съживяват лишея и го връщат в първичното му положение.

Опитните овощари от дълго време са забелязали връзката сред здравето на дървесината и количеството лишеи по нея. Младите дървета нормално не са наранени. И това е разбираемо: техните вегетативни органи порастват доста бързо, кората се разтяга и е доста неловко място за съществуването на лишеи.

В зрелост, изключително в случай че дървото е болно, растежът на кората се забавя доста. Такива условия са много подобаващи за лишеите и те се откриват върху ствола и по-дебелите клони. Вредят ли лишеите на дървото? Вече се уверихме, че лишеите няма да изсмучат соковете му, не са по този начин устроени. Но са изцяло способни да дадат заслон на разнообразни вредители и гъбички под покритието си: влагата след дъжд се задържа там дълго време.

Ето за какво е по-добре да не ги оставяте върху ствола и клоните на овошките. Появата на огромен брой лишеи демонстрира, че дървото е остаряло или е доста болно. Този факт би трябвало да послужи като причина за градинаря да преразгледа насажденията и да лекува болните дървета и в случай че това не е допустимо, да ги отстрани, тъй че инфекцията да не засегне прилежащите.

Как да използваме листата на доматите по по-различен метод

Колонизацията на дърветата от лишеи стартира с появяването на зеленикаво покритие върху клоните, нормално от сенчестата страна (северната). Там едноклетъчни водорасли се заселват върху кората. Гъбичните спори постоянно участват във въздуха. Влизайки в симбиоза с водораслите, те образуват лишеи. Тяхната форма и цвят са разнородни.

В природата има до 25 000 типа лишеи. Според структурата и метода на напредък се разграничават три групи:

1. коричка – външно наподобяват като тънка коричка (не по-дебела от 5 mm) или като разпилян прах;

2. храстовидни – те също живеят на дърветата и могат да доближат височина от 7 м – такива екземпляри порастват дълго време, висящи от ствола и клоните. Те наподобяват на същинска стена.

3. листовидни лишеи – измежду тях стенната ксантория е най-известна на градинарите – поради яркия си цвят от време на време се назовава също стенна златна рибка.

Лишеите се смятат за знаци за замърсяване на въздуха; с малко количество О2 те не могат да се развият. Тоест колкото е по-мръсен въздуха, толкоз по-малко лишеи ще видите. Най-чувствителни са храстовидните типове, следвани от листовидните и най-после коричките.

Какво е мъх по овошките?

За разлика от лишеите, мъхът е растение . Но няма действителни корени. Мъхът се храни по същия метод като всички растения, само че не изсмуква соковете от тези, върху които се открива. Мъхът се нуждае от доста малко почва, с цел да се храни; той може да живее даже върху скали. Самият мъх не е нездравословен за дърветата. Той се открива върху тях по същата причина като лишеите.

И по същия метод дава заслон на разнообразни вредители и патогени. За разлика от лишеите, мъховете порастват доста бързо и виреят даже върху млада дървесина. Основното изискване за тяхното битие е високата мокрота. Това се случва там, където въздухът циркулира неприятно. Затова подрязването даже на млади дървета е наложително!

Съвет: не е желателно да се оставя мъх по клоните. Наред с други неща, той пречи на дишането на дървесните тъкани. А в случай че исландският мъх, показан на идната фотография, е израснал на вашето дърво (ботаническото му име е Cetraria islandica , като това е лишей), съберете го след премахване и го изсушете. Лишеят Цетрария има просто неповторими лечебни свойства!

За разлика от лишеите, мъхът се употребява в градинския дизайн. Сега той е на върха на модата и мнозина са щастливи да украсяват сенчести зони с него. Но не би трябвало да забравяме, че мъхът се възпроизвежда посредством спори.

Причини за появяването на мъх и лишеи по овощните дървета

Следните аргументи способстват за появяването на лишеи и мъх по овощните дървета:

  • ненавременна и неправилна резитба, която предизвиква удебеляване на короната;
  • неприятно положение на корените и най-много влага заради високото равнище на подземните води;
  • щедро поливане на градината;
  • увреждане на кората и дървесината на овощните дървета от слънце или замръзване;
  • заболяване или преклонна възраст на дървото.

Лишеите порастват постепенно и лишава доста време, с цел да покрият целия дънер. Ако градината се инспектира постоянно, градинарят незабавно ще забележи появяването им. Точно тогава би трябвало да започнете да се борите с тях.

Колкото по-голяма повърхност на ствола е покрита с лишеи или мъх, толкоз повече кората ще бъде развалена при отстраняването й и метаболитните процеси в дървесината ще бъдат по-нарушени. Не единствено ще отнеме доста време, с цел да покриете раните и да ги дезинфекцирате, постоянно съществува риск патогените да попаднат в развалената кора, а това е рисково за едно дърво. Ако мъховете и лишеите по овощните дървета не вземат хранителни субстанции от ябълка или круша, може би няма смисъл да се борим с тях?

Защо би трябвало да премахнем лишеите и мъховете по овошките? Има няколко аргументи за тази интервенция:

  • под мъхове и лишеи по овощните дървета, тъканното дишане в кората и дървесината е затруднено;
  • лишеите отделят лишейна киселина, тя инхибира растежа и развиването на дървото, на което са се заселили, макар че унищожава патогените на гъбични заболявания;
  • вредителите намират заслон под тях;
  • появяването на лишеи значи, че паразитните гъбички скоро ще се заселят към ствола, а това към този момент е злополука.

Как и по кое време да почистваме стволове и клони от мъх и лишеи по овощните дървета

Ако подобен проблем се появи в градината, той би трябвало да бъде решен по всевъзможен начин и допустимо най-скоро. Кога е най-хубавото време за разчистване на стволовете и клоните на овошките?

Ако по дърветата се появят мъхове и лишеи, обработката би трябвало да се извърши отвън вегетационния интервал:

  • напролет се прави преди набъбването на пъпките;
  • през есента най-хубавото време за разчистване на дървета е времето след опадането на листата.

Не е задоволително да почистите дърветата от мъхове и лишеи, би трябвало да се направи всичко, с цел да не се появяват повече. Следователно ще е належащо да се работи сложно.

Колкото и да е необичайно да звучи, с цел да разрешите казуса с лишеите и мъховете по дърветата, би трябвало да подрязвате короната. За верен напредък и образуване на овощните дръвчета, за изобилна и здрава годишна продукция от плодове, резитбата би трябвало да се прави постоянно както през ранна пролет, по този начин и през късна есен. С рядка корона дърветата са добре вентилирани, влажният въздух не застоява сред клоните им, което значи, че не се основават удобни условия за поява и напредък на мъхове и лишеи.

Важно: след окапването на листата всички паднали листа се отстраняват – те могат да съдържат освен вредители и патогени, само че и спори на мъх.

Алгоритъм за разчистване на ствола на дърветата

Разтвор на стоманен сулфат (зелен камък) – стоманеният сулфат (зеленият камък) ще помогне да се справите с растежа на мъхове и лишеи по дърветата. За костилкови овощни дървета се прави разтвор от 300 грама зелен камък на 10 литра вода , а за семкови овошки се прави разтвор от 500 грама зелен камък на 10 литра вода .

Когато третирате младите фиданки, не би трябвало да забравяте, че продуктът има кисела реакция и е много нападателен. Достатъчно е единствено един път да обработите тънката сензитивна кора на младите овощни дървета, подготвяйки ги за зимата. Старите дървета се обработват 2 пъти през сезона.

Обработката може да се извърши посредством напръскване. Понякога е по-удобно да нанесете разтвора с четка, предопределена за варосване . Само няколко дни са задоволителни, с цел да видите падналите мъхове и лишеи.

Внимание! Не забравяйте да напръскате почвата под дърветата с стоманен сулфат (зелен камък). Това отнасяне ще убие всички гъбични спори.

Как да подготвим градината преди зимата – потребни препоръки

Има различен химичен метод за справяне с мъховете и лишеите, които са заели дървета. За да извършите това, изсипете 0,6 кг гасена вар в 0,5 литра вряща вода . За да разтворите изцяло сместа, поставете на слаб огън и разбъркайте добре. Добавете 0,4 кг сяра и 1,5 литра вода, оставете да ври под похлупак 15 минути. Охладеният бульон може да се съхранява в пластмасови или стъклени съдове, само че не за дълго. За да не се окислява, по стената деликатно се напръсква малко машинно масло. За напръскване ще би трябвало да се разрежда в съответствие 0,1 литра запарка на 5 литра вода.

Внимание! Когато употребявате сместа, не забравяйте за персоналните защитни ограничения: носете очила и ръкавици.

Има и още един метод за спряване с лишеи по овощните дървета. Разреждаме две огромни части сапун за пране и кг сол в 10 литра гореща вода и прибавяме 2 кг пепел. Разбъркваме всичко добре и намазваме стволовете на дърветата, развалени от лишеи и мъхове.

Има типове лишеи, които са доста сложни за унищожаване с всички горепосочени средства. За да се борите с тях, използвайте противогъбичното лекарство “Скор ” съгласно инструкциите. Това отнасяне може да се извърши преди пъпките да са разцъфнали.

Механично премахване на мъх и лишеи по овощните дървета

Сега прекосяваме към процедурата по механично унищожаване при овощни дървета, обрасли с мъхове и лишеи. Първо разстелете найлонов лист под дървото, тъй че всички частици, които падат от дърветата, да могат да бъдат изнесени от мястото и изгорени.

За механична обработка е подобаваща твърда ръкавица, дървена шпатула или пластмасова четка. Почистваме дървото с тях, като избираме ден с висока мокрота. Не е желателно да употребявате железен инструмент – рискът от увреждане на кората е прекомерно огромен. В краен случай можете да употребявате тъпата страна на ножа.

Какво да създадем, в случай че се появи увреждане на кората? Те се третират с бордолезова течност в централизация 1%. След това всички рани се покриват с овощарска замазка със пласт не по-дебел от 1 мм. Изберете ден с позитивна температура на въздуха за обработка. Ако е под 0 градуса варта ще се втвърди и ще бъде невероятно да се употребява. Раните се замазват също по този начин и с чиста глина или нейната примес с кравешки тор: за 200 г глина, 100 г оборски тор с добавка нарязана плява. След разреждане с вода сместа би трябвало да има консистенция на гъста заквасена сметана.

Как да се погрижим за овощната градина преди зимата – препоръки

Борбата с лишеите по овощните дървета дава добър резултат, в случай че употребявате разтвор на калцинирана сода (натриев карбонат). Приготвя се от половин чаша сода и кофа вода, като с четка се нанася върху лишеите. А за попречване на появяването на мъхове и лишеи би трябвало да се вземат превантивни ограничения:

  • Навременна резитба и изтъняване на короната.
  • Борба с високо стоящи подземни води с дренажни канавки.
  • Пролетно отнасяне на градината с 1% разтвор на меден сулфат. Може да се прави при температура на въздуха не по-ниска от плюс 5 градуса.

Дърветата ще би трябвало да бъдат варосани през есента. Тук също има тънкости: за млади и остарели дървета варовият разтвор има друг състав. За варосване на остарели дървета към 10 литра вода се прибавят 1 кг мазна глина, 400 г меден сулфат и 2 кг гасена вар. След усърдно безредие дръвчетата се варосват, тъй че пластът вар да е към 2 мм. За варосване на млади овошки тази примес би трябвало да се разрежда с двойно повече вода.

Такова варосване ще защищити младите дървета от увреждане от зайци през зимата. За варосване можете да употребявате подготвен за приложимост бордолезов разтвор Бордо Микс. Ако фиданките имат зеленикава кора и дървесината му не е изцяло завършена, тя не би трябвало да бъде варосана. В противоположен случай метаболитните процеси на дървото ще бъдат нарушени. Ето и по какъв начин да създадем овощарска вар сами, както и рецепта и метод на прилагане!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР