Магьосникът на геологията“ Уилям Бъкланд е може би един от

...
Магьосникът на геологията“ Уилям Бъкланд е може би един от
Коментари Харесай

Ексцентричният учен, който описа първия динозавър и яде сърцето на крал

„ Магьосникът на геологията “ Уилям Бъкланд е може би един от най-ексцентричните учени в историята. Той стартира кариерата си концентриран върху скали, минерали и вкаменелости, само че в свободното си време се любува на завършения в региона на гастрономията, като там си проправя път през животинското царство. И в случай че се има вяра на сведенията, блюдата, които пробва, включват какво ли не – от пържени съсели до алигатори, както и способността да разпознава тъмни петна от урина на прилеп върху пода на катедрала, употребявайки единствено върха на езика си.

 Buckland family silhouette

Семейство Бъкланд

Бъкланд се изкачва през дисциплините минералогия и геология, след което преподава в Оксфордския университет, в Обединеното кралство, където става прочут със своя изострен разум и необикновен метод към лекциите. Но до момента в който някои се радват на сексапил му, други не са толкоз запалени.

„ Бъкланд, въпреки и да е доста добросърдечен, ми наподобява пошъл и съвсем недодялан човек “, написа Чарлз Дарвин в автобиографията си съгласно доктор Крис Дъфин от Лондонския природонаучен музей. „ Той е подтикван повече от жадност за популярност, която от време на време го кара да се държи като шут, в сравнение с от обич към науката. “

те

Въпреки че световноизвестният натуралист може и да не му е бил почитател, Бъкланд има обилни достижения в голям брой области на науката и стои зад някои основни открития от предишното. Той придобива вкаменелост от мегалозавър от шистова кариера в Стоунсфийлд, Оксфордшър, която ще стане първото научно изложение на динозавър, споделят от Музеят по естествена история на Оксфордския университет.

Бъкланд знае, че държи нещо забавно в ръцете си, и кръщава праисторическото животно „ мегалозавър “, което значи „ популярен гущер “. Едва няколко години по-късно Ричард Оуен вкарва термина „ динозавър “ и Мегалозавърът става първият образец от новата група животни.

Що се отнася до храната, цялото семейство Бъкланд се увлича по много рискови кулинарни опити за това време. Гостите им постоянно са изненадвани с най-различни гозби – от щраус до хиена, алигатор, мишка и костенурка, като един от посетителите споделя, че „ не обича крокодил за закуска “.

И откакто пробва по-голямата част от животинското царство, твърди се, че Бъкланд подвига нещата на идващото равнище.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР