Днес празнува един от най-популярните певци у нас, научи Sofia24.bg.

...
Днес празнува един от най-популярните певци у нас, научи Sofia24.bg.
Коментари Харесай

Той е роден в София, дипломиран фермацевт е, но изпя едни от най-обичаните песни и участва в най-дълго играна постановка у нас

Днес чества един от най-популярните артисти у нас, научи Sofia24.bg . Добрин Векилов-Дони е роден на 7 май 1967 година в София. Той е поппевец, композитор, създател на текстове на песни и артист. Като артист взе участие в групите " Атлас “ и " Медикус “, на супергрупата Фондацията “, в дуети с Момчил, с Нети и даже във виртуален дует с починалата певица Леа Иванова. 

От 1988 година до 1992 година учи пеене, при маестро Стефан Анастасов. Занимава се професионално с музика от 1989 г. С обединенията " Атлас “ и " Медикус “ записва общо четири албума. През 1993 дружно с Момчил записват " Уморени крила “. Тази ария предначертава и триумфа на първия албум на Дони в дует с Момчил – " Албумът “ (1993). С него Дони печели премията албум на годината и шлагер на годината съгласно сп. " Ритъм “ и националната премия " Най-добър вокал “ за 1993 година Следва различен огромен хит – " Малкият принц “ (първа премия за видеоклипове на фестивала " Златната антена’95 “).

Дуетът издава 5 албума, всеки от които е продаден в стотици, хиляди копия. Дони и Момчил са първите български реализатори, излъчени по MTV, с песента им, " Ближи си сладоледа “. Песента на Дони, " Уморени крила “ се качва в Топ 10 на холандския " Билборд “. Видеоклипове на Дони се излъчват и по френския музикален канал МСМ, а британското музикално списание " Q “ причислява дуета Дони и Момчил към най-успешните международни групи на 1997 година дружно с U2 и Oasis.

Музикален продуцент е на някои от сезоните на " Мюзик Айдъл “, " The X Factor Bulgaria “, " Като две капки вода “, а през 2019 и на " Маскираният артист “. Заедно с Ивайло Христов и Коцето-Калки, държи върха за най-дълго играна режисура в България – пиесата " Секс, опиати и рокендрол “. Представлението е обиколило съвсем целия свят. Два пъти е било на турне в Америка, един път в Австралия, Нова Зеландия, а в Европа им следва още едно турне, което ще стартира през февруари. Играе се от 11 ноември 1992 година, в Театър " Българска Армия “, където той е щатен композитор. Любопитен факт е, че Дони е квалифициран фармацевт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР