Магнитното поле на Земята обгражда нашата планета като поле на

...
Магнитното поле на Земята обгражда нашата планета като поле на
Коментари Харесай

Земята преживява трансформация. Кога се обръщат полюсите?

Магнитното поле на Земята обкръжава нашата планета като поле на невидима мощ, защитаваща живота от нездравословното слънчево излъчване, като отклонява заредените частици надалеч.

Това поле се трансформира непрестанно. Всъщност, историята на нашата планета включва най-малко няколко стотин световни магнитни риверсии, където на север и на юг магнитните полюси си разменят местата, написа уеб сайтът „ Новото знание ”.
-->
Кога би могла да бъде идната такава смяна и по какъв начин ще се отрази на живота на Земята?

Геофизиците Джон Тардуно и Винсънт Хеър от Университета в Рочестър считат, че повода за отслабването на земното магнитно поле през последните 160 години е Южноатлантическа особеност в магнитното поле сред Зимбабве и Чили. Магнитното напрежение в тази област е толкоз едва, че разположените над нея спътници на процедура не са предпазени от галактическата радиация.

Източникът на Южноатлантическата особеност е прикрит в недрата на планетата, сред ядрото и мантията, в региона под Южна Африка. Според двамата геофизици магнитното поле над Южноатлантическата особеност ще продължава да отслабва, което предвещава промяна на магнитните полюси на планетата.

Те считат, че събитието ще повлияе върху работоспособността на наземните и орбитални електронни системи и навигационно съоръжение.

При вероятно превръщане, магнитното поле няма да бъде поле нулево, само че ще одобри по-слаба и по-сложна форма. То може да падне до 10 на 100 от днешната си мощ и даже по едно и също време да съществуват голям брой „ северни “ и „ южни “ магнитни полюси.

Според учените последната цялостна риверсия, наречена Brunches-Matuyama, настъпила преди към 780 000 години. Но дали това е в действителност по този начин никой не се наема изрично да твърди.

Евентуалното влияние на мощна геомагнитна стихия върху днешната електронна инфраструктура към момента не е изцяло изяснено. „ От позиция на живота на Земята и директното влияние на едно превръщане на полюсите върху човешкия тип.

Не можем изрично да се предскаже какво ще се случи, защото актуалните хора не са съществували все още на последниата цялостна риверсия “, твърдят Фил Ливърмор и Джон Маунд, геофизици от Университета на Лийдс.

Откакто са почнали измерванията на силата на магнитното поле през 1830 година, тя непрестанно отслабва, а в последните години това се случва с по-бързи темпове.

Самият факт, че магнитното поле на Земята сега отслабва с 5% на всеки 100 години, е довел до догатки, че то може да се обърне в границите на идващите 2000 години. Но да се дефинират точна дата, към този момент за учените е мъчно.

Една от най-мощните слънчеви стихии е блъснала Земята със скорост 2,5 милиона километра през юни 2016 година.

По време на нея магнитният щит се огънал и на няколко места планетата се оказала без животоподържащата отбрана.

Тогава пробивът в магнитосферата е бил за към 2 часа, само че учените заключиха, че планетата ни може да се окаже доста по-уязвима пред слънчевата радиация, в сравнение с сме допускали до момента.

Именно резултатът от слънчевия вятър е една от хипотезите за изгубването на атмосферата на Марс.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР